PlusColumn

School vol argwaan helpt kinderen niet

Lorianne van Gelder Beeld Linda Stulic
Lorianne van GelderBeeld Linda Stulic

Verhalen over de underdog die wint van de grote boze onderdrukker zijn om van te smullen. Helden zijn die aanhouders, die vechters tegen beter weten in, die doorzetters die zich niet ­laten afschrikken door een bureaucratische hel, dominant ­gedrag van bestuurders of tegenwerking van democratisch verkozen bewindslieden. David is de held, Goliath het monster.

Maar de winst van de Stichting Islamitisch Onderwijs Amsterdam (SIO) stemde helemaal niet vrolijk. Ik was best bereid de door gemeente, staatssecretaris en islambashers verguisde mannen het voordeel van de twijfel te geven. Ze hebben een punt namelijk: er zijn nou eenmaal wettelijk gezien weinig argumenten tegen het stichten van een islamitische middelbare school.

De leerlingen met interesse zijn er. De islam is een erkende godsdienst. Meer heb je eigenlijk niet nodig. Dus die bijna dertig gewonnen procedures tegen de overheid zijn een zege van artikel 23, de Wet op de vrijheid van onderwijs.

Maar na een bezoek aan een van de 27 rechtszaken die ze hebben moeten voeren, veranderde dat. Die mannen die daar zaten zou je niet snel als onderwijsconsultant inhuren.

De meest benaderbare van de vier was de man die 'Leve Isis' op zijn Facebookpagina had geschreven in 2014 - de belangrijkste reden dat staatssecretaris Sander Dekker de school wil tegenhouden. Deze potige man is volgens de boeken al lang uit het bestuur gestapt, maar bij de rechtszaak was hij van de partij, hij hoort bij het groepje vertrouwelingen van de voorzitter.

De voorzitter van de SIO voerde zelf zijn verdediging. Hij wilde me geen hand geven, noch me te woord staan. Toen ik hem afgelopen week belde en feliciteerde met de komst van zijn school en hem een paar simpele vragen stelde, verwees hij me naar zijn mailadres, om nooit meer te antwoorden. Later verscheen alleen een persbericht van de stichting, die ook geen website heeft.

In dat statement staat alleen geklaag. Het schoolgebouw dat de gemeente tegen heug en meug en op last van de Raad van State in de buurt van station Sloterdijk uit de grond stampte - een vrolijk wit met blauw gebouw, dat aan mozaïek in een moskee doet denken - voldoet niet.

Nu zal het Cornelius Haga Lyceum (Cornelis Haga was een zeventiende-eeuwse Nederlandse gezant aan het Turkse hof) in september de deuren openen. Al zou het zomaar kunnen dat de voorzitter weer naar de rechter stapt.

Een islamitische middelbare school had best een toevoeging kunnen zijn in een stad waar al bijna 3000 kinderen naar een islamitische basisschool gaan. Maar een school met bestuurders die handelen vanuit miskenning en wantrouwen voor de maatschappij, die simpele vragen niet beantwoorden en het liefst via de rechter communiceren, die gun je geen enkel kind.

Lorianne van Gelder (1984) is verslaggever en onderwijsspecialist bij Het Parool. In haar column schrijft ze over onderwijs en opvoeding. Reageren? lorianne@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden