School toparchitect moet nu al verbouwd

De deuren in de school zijn zo ontworpen dat ze alle gelegenheid bieden tot ongelukken met kindervingers. Foto Marc Driessen

AMSTERDAM - Kindervingers tussen de deuren, gevaarlijke trappen en een bloedheet binnenklimaat. Elf jaar na de oplevering moet de Nicolaas Maesschool in Oud-Zuid al grondig worden gerenoveerd. De extra kosten voor het stadsdeel bedragen twee miljoen euro.

Het gebouw is ontworpen door het prestigieuze architectenbureau Meyer en Van Schooten, de ontwerpers van 'de kruimeldief' langs de A10, waar ING zetelt. Maar het bureau heeft zich volgens projectleider Lucas Böke, ingehuurd door het stadsdeel, te veel laten leiden door schoonheid. Böke: ''Kennelijk was het ontwerp belangrijker dan het gebruik van het gebouw.''

De hele buitenwand moet worden gewijzigd en ook de indeling van de school wordt aangepast, zodat voor de leerlingen 'wenselijke en veilige omstandigheden' ontstaan.

Aan de buitenkant van het gebouw zitten plastic golfplaten waardoor het gebouw veel te snel opwarmt. Ook is de ventilatie onvoldoende. Böke: ''Het binnenklimaat had onze constante zorg. Ook in het gebouw zijn een aantal ontwerpfouten gemaakt, waardoor het minder bruikbaar is als school.''

Kindonvriendelijk
Zo zijn enkele deuren zo groot uitgevoerd dat ze in de richting van elkaar open kunnen: ''Precies genoeg voor kindervingers ertussen. Ook de trap is niet kindvriendelijk. Als een kind valt, kan het helemaal naar beneden vallen.''

Alleen al de vervanging van de kozijnen kost 384.000 euro. Het stadsdeel had slechts twee ton gereserveerd voor onderhoud.

De Nicolaas Maesschool zelf is blij met de renovatie. Directeur Francesca Hand: ''We zijn blij dat onze klachten serieus zijn genomen en dat het stadsdeel geld beschikbaar maakt. Maar tragisch is het wel. De school is een architectonisch hoogstandje, alleen uiteindelijk totaal niet geschikt voor een school.''

Komende zomer zal de verbouwing beginnen. De leerlingen worden dan zo'n negen maanden ondergebracht in een noodgebouw. Elf jaar geleden moesten de leerlingen ook al twee jaar naar een noodschool, bij het Surinameplein.

Hand: ''Het is logisch dat ouders dat heel vervelend vinden. Maar als je weet wat we ervoor terugkrijgen, is het de moeite waard.''

Woordvoerder Jim Navarro van architectenbureau Meyer en Van Schooten weet niets van een naderende verbouwing. Navarro: ''Dit is voor ons een zeer grote verrassing.''

Auteursrecht
Dat verbaast projectleider Lucas Böke weer. ''Opvallend. We hebben ze benaderd met de vraag na te denken over verbeteringen aan het gebouw. Daarop gaven zij aan dat hun auteursrecht beschermd diende te worden. Dat was hun enige reactie.''

Böke: ''Die reactie en de keuze destijds voor materialen die erop wijzen dat onvoldoende is nagedacht over het gebruik als schoolgebouw, gaven het stadsdeel geen verdere aanleiding Meyer en Van Schooten opnieuw te vragen voor de renovatie.''

Onjuist, zegt Navarro. Volgens hem vroeg het stadsdeel alleen een keer om bouwtekeningen. Daarop wees het architectenbureau het stadsdeel op de auteursrechten. ''Blijkbaar waren ze toen al in het stadium dat ze met een ander in zee wilden.'' Het stadsdeel heeft voor de verbouwing een ander architectenbureau gekozen.

Volgens Navarro hebben bezuinigen destijds tot de problemen geleid. ''We hebben zaken aangedragen, maar daar is willens en wetens op bezuinigd. En dat kan tot problemen leiden.''

Böke op zijn beurt ontkent dat. ''Het budget was inderdaad enkele tonnen overschreden, maar die plastic golfplaten zaten wel degelijk in het oorspronkelijke ontwerp. En het ontwerp binnen was zelf ook ongelukkig in het gebruik voor kinderen.''

Navarro wil verder niet reageren, omdat het bureau volgens hem niet door het stadsdeel op de hoogte is gebracht van de concrete problemen. Navarro: ''Dit is heel vervelend. Het is niet zoals het hoort als een gebouw zo snel weer wordt aangepast.'' (HANS VAN DER BEEK)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden