School is vaag over ouderbijdrage

Archieffoto basisschool in Amsterdam. Foto ANP Beeld
Archieffoto basisschool in Amsterdam. Foto ANP

AMSTERDAM - De communicatie van basisscholen in Amsterdam over de ouderbijdrage is onvoldoende. 91 procent van de onderzochte scholen heeft geen ouderovereenkomst opgenomen in haar schoolgids.

Dat is de conclusie van een onderzoek dat Onderwijs Consumenten Organisatie (OCO) deed bij 189 van de 209 Amsterdamse basisscholen. De ouderovereenkomst dient in de schoolgidsen van de betreffende scholen opgenomen te zijn. In de overeenkomst moet onder andere het volgende staan: de hoogte van de ouderbijdrage, aan welke activiteit het geld wordt uitgegeven en dat de bijdrage vrijwillig is.

De ouderbijdrage varieert op de 189 onderzochte scholen tussen de nul en ruim zevenhonderd euro. Gemiddeld is de vrijwillige bijdrage in Amsterdam zestig euro voor ouders. Dit is ongeveer tweemaal zoveel als gemiddeld in Nederland.

Voor veel ouders is onbekend dat het bedrag niet verplicht betaald hoeft te worden, blijkt uit het onderzoek. Het gevolg van het niet betalen van de bijdrage kan zijn dat een kind niet kan deelnemen aan bijzondere activiteiten.

''Het mag echter geen gevolgen hebben voor het aantal uren onderwijs dat het kind volgt,'' weet Tamar van Gelder, projectcoördinator van OCO.

Het onderzoek dat vandaag verscheen op de website van de OCO is gebaseerd op informatie uit openbare bronnen (schoolgids, website en telefonische mededelingen). De organisatie denkt dat het zinvol is om nader onderzoek te doen naar de bestemmingen van de ouderbijdragen op de verschillende basisscholen.

De SP wil dat de ouderbijdrage op alle scholen in Amsterdam wordt afgeschaft. Het zorgt volgens de partij voor een 'verdergaande segregatie tussen kinderen uit armere en rijkere gezinnen'.

De onderwijsinspectie laat in een reactie weten dat ze in april met de resultaten van een soortgelijk onderzoek komt. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zal de betreffende scholen aanspreken op de resultaten en verwacht zo beterschap. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden