School faalde na discriminatie

AMSTERDAM - Basisschool De Weidevogel is niet goed om gegaan om met klachten over discriminatie van de familie Genco. Dat staat in een conceptrapport dat in opdracht van stadsdeel Noord is vervaardigd nadat Benjamin Genco en zijn zusje dit voorjaar door hun ouders van school waren gehaald. De reden waren discriminerende opmerkingen in Benjamins klas en de lakse reactie van leerkracht en schoolleiding.

Volgens het rapport zat Benjamin in een lastige en onrustige groep. 'Op De Weidevogel zijn inderdaad discriminerende opmerkingen gehoord van kinderen tegen Benjamin, maar ook van Benjamin tegen andere kinderen. Het gedrag van Benjamin heeft invloed hierop gehad.' Zijn moeder erkende in deze krant dat ook haar zoon discriminerende opmerkingen had gemaakt.

Klachten van zijn moeder zijn 'blijven hangen', zegt stadsdeelbestuurder Chris de Wild Propitius. Volgens hem heeft de school goede regels. ''Maar de interne communicatie vertoonde veel haperingen.''

Als schoolleiding en bestuur eerder op de hoogte waren gesteld, zou volgens De Wild Propitius eerder zijn ingegrepen. Waarom niet adequater is opgetreden, is volgens hem moeilijk te verklaren. ''Er is wel gesproken met de kinderen. Mevrouw Genco heeft nog een spreekbeurt gehouden over geloof in de klas.''

Volgens De Wild Propitius wordt niet één schuldige aangewezen in het rapport. Hij wil na de zomervakantie met de scholen in Noord over pesten en discriminatie praten. (ADDIE SCHULTE)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden