School en ouder doen aangifte tegen hacker

Rector Wil Raeven van het Pieter Nieuwland College in Amsterdam-Oost heeft aangifte gedaan van het hacken van het schoolcomputersysteem. Vanaf een computer in de openbare bibliotheek hebben leerlingen en docenten berichten ontvangen met 'discriminerende opmerkingen over lichaamsbeweging, uiterlijk en achtergrond'.

Het Pieter Nieuwland College in Amsterdam-Oost. Beeld Streetview
Het Pieter Nieuwland College in Amsterdam-Oost.Beeld Streetview

De hacker is niet in het systeem gekomen waar cijfers worden geregistreerd, zo verzekert Raeven. De inbraak kwam vrijdag 12 oktober aan het licht toen een docent 'een naar bericht' kreeg. De afzender, een leerling, wist van niets.

Raeven gaf de hacker de gelegenheid om zich te melden zodat de politie erbuiten kon blijven. 'Als het een leerling is, krijgt die een strafblad. Zo'n aantekening blijft staan, ook na je achttiende, heeft de buurtregisseur ons verteld.' Veel ouders waren het hiermee eens, volgens de rector. 'Het zal je kind maar wezen.'

Had de hacker zich gemeld en was het een leerling geweest, dan zou hij zijn geschorst. 'Daarna had hij alle klassen af moeten gaan. Vervolgens had hij in zijn eigen tijd bij onze computerservicebalie moeten werken', aldus Raeven. Hij denkt dat er een goede kans is dat de dader gepakt wordt en hoopt dat het geen leerling is.

Een ouder doet vandaag ook aangifte. Het Facebook-account van zijn dochter werd via het schoolsysteem gehackt. Zij heeft imiddels haar wachtwoorden gewijzigd. Dat de school heeft gewacht met aangifte, noemt hij 'een bijzondere afweging'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden