Schone straat? Dan komt er wifi uit de bomen

Als het aan TreeWIFI ligt, leveren Amsterdamse bomen in de toekomst gratis draadloos internet. Tenminste, als jij en je buren de auto vaker laten staan.

Jasper Piersma
Zo moet het wifivogelhuisje eruit zien. Beeld TreeWIFI
Zo moet het wifivogelhuisje eruit zien.Beeld TreeWIFI

Initiatiefnemer Joris Lam wil met zijn wifivogelhuisjes vooral de luchtkwaliteit in de straat zichtbaar maken. De huisjes bevatten meetapparatuur om de de hoeveelheid fijnstof in de lucht te meten. Een rode of groene ring op het vogelhuisje geeft aan of de luchtkwaliteit slechter of beter is geworden. Is het verbeterd? Dan komt er gratis wifi uit de huisjes.

"Op dit moment hangt er maar op 14 punten in Amsterdam dit soort meetapparatuur. Deze kastjes van de gemeente zijn bovendien heel duur. De apparatuur zelf kost een ton en de onderhoud ook nog eens 30.000 euro. Mijn huisjes moeten slechts 200 euro kosten," legt Lam uit.

Groene bomen
De data uit TreeWIFI moet bovendien direct beschikbaar worden op een online, interactieve kaart, waardoor de luchtkwaliteit voor iedereen te zien is. "Maar je kunt ook gewoon naar de bomen kijken 's avonds. Als die groen verlicht zijn, dan weet je dat het goed zit."

Uiteindelijk hoopt Lam dat in alle straten in de stad een TreeWIFI-huisje komt te hangen. "Dan kun je per straat gaan vergelijken hoe het met de luchtkwaliteit gesteld is en kan het een soort competitie worden om die samen te verbeteren." Lam denkt daarbij aan initiatieven om met de hele straat bijvoorbeeld op maandag de auto te laten staan en met het ov naar het werk te gaan.

De buurt of gemeente zou een kastje kunnen aanschaffen, maar ook bedrijven kunnen er een sponsoren.

Eerste kastje
Op dit moment heeft Lam al een prototype van een huisje gemaakt, maar daar wordt nog aan geklust. "Hij moet uiteindelijk ook stikstofdioxide gaan meten, daar kun je meer invloed op uitoefenen dan fijnstof," zegt Lam. Eind deze maand hoopt hij het eerste kastje op te hangen.

Lam heeft ook een crowdfunding gestart, waarbij het niet gaat om doneren van geld, maar kennis of je netwerk. "Ik ben bijvoorbeeld op zoek naar industriële ontwerpers, om TreeWIFI te verbeteren. Uiteindelijk hoop ik het samen met ontwikkelen en te verbeteren," aldus Lam.

Initiatiefnemer Joris Lam tijdens een presentatie bij Awesome Foundation Amsterdam, waar hij 1000 euro won met zijn idee. Beeld -
Initiatiefnemer Joris Lam tijdens een presentatie bij Awesome Foundation Amsterdam, waar hij 1000 euro won met zijn idee.Beeld -

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden