Scholierenorganisatie Laks gaat de politiek in

Onder het motto 'brutalen hebben de halve wereld' gaat scholierenorganisatie Laks de politiek in.

Hanneke Keultjes
Het belteam van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren, vorig jaar. Beeld anp
Het belteam van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren, vorig jaar.Beeld anp

Update 18 januari: Laks liegt over politieke plannen

De scholieren maken zich grote zorgen over het onderwijs in Nederland en komen daarom met een kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart.

De lijsttrekker, Amsterdammer Sven Annen die nu voorzitter is van het Laks, rekent op 'een aantal zetels' - ondanks het feit dat een groot deel van de achterban te jong is om te mogen stemmen. "Ook studenten zullen ons steunen."

Volgens de scholierenorganisatie, bekend van de klachtenlijn rond de eindexamens, staat de toekomst van scholieren en Nederland als kenniseconomie op het spel.

"De politiek luistert niet," stelt kersvers lijsttrekker Annen (18), die in de zesde klas van het vwo op het Calandlyceum zit. "Ze zijn alleen bezig met de waan van de dag en zien de fundamentele problemen in het onderwijs niet."

Heft in eigen hand
Volgens hem draait het in het onderwijs meer om slagingspercentages en geld dan om talentontwikkeling. Annen heeft er geen vertrouwen in dat de politiek de problemen met het onderwijs gaat oplossen.

De scholier neemt daarom met collega-leerlingen het heft in eigen hand om 'het verhaal van jong Nederland' in het parlement te vertolken.

Annen: "Leerlingen worden in een keurslijf gestopt. Dat werkt demotiverend. Het wordt tijd dat het onderwijs bij haar fundament wordt aangepakt. De politiek zou in het belang van de leerling moeten handelen."

Meer inspraak
De scholieren hebben een 20-puntenplan als verkiezingsprogramma. Hierin staat onder meer dat het eindexamen op de schop gaat, de rekentoets verdwijnt en de basisbeurs weer ingevoerd wordt zodat 'niet alleen kinderen van rijke ouders, maar alle kinderen de kans hebben om te studeren zonder dat ze een enorme studieschuld opbouwen'.

Ook wil Laks een verbod op particuliere bureaus die examentraining geven en dat leerlingenraden meer inspraak krigen op middelbare scholen.

Een partijnaam komt er niet - die had vóór 19 december vorig jaar ingediend moeten worden bij de Kiesraad - maar Laks kan wél meedoen met een 'blanco' kandidatenlijst.

Op het stembiljet worden deze lijsten dan voorzien van een nummer en volgen zij na de kandidatenlijsten van partijen die zich wel hebben ingeschreven.

Tien kandidaten
Laks moet wel, net als alle kandidatenlijsten, een waarborgsom van 11.250 euro voldoen aan de Kiesraad. Dat gaat lukken, stelt Annen. "De steun is zo groot dat we dat ruim op tijd binnen kunnen halen."

Het geld moet aan het eind van de dag overgemaakt worden. De lijst van het Laks telt tien verkiesbare kandidaten. Op nummer 2 staat Rick de Wijk, de voorzitter van mbo-organisatie Job. Student Andrej Josic, eerder ook actief bij het Laks, staat op 3.

De kandidaten zijn stuk voor stuk jongeren die zich al eerder hebben ingezet voor het onderwijs. Scholieren die nu nog minderjarig zijn, mogen zich wel kandidaat stellen.

Om ook echt in de Tweede Kamer verkozen te worden, moeten zij op 15 maart - de datum van de verkiezingen - 18 jaar zijn. De achterban zal voor een groot deel nog niet stemgerechtigd zijn; veruit de meeste scholieren zijn immers jonger dan 18 jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden