Scholieren starten petitie tegen klimaatverandering

De Amsterdamse gymnasiasten Khoroi de Geus en Muriël Schinkel willen meer aandacht van politici voor klimaatproblematiek. Ze zijn een petitie gestart, waarover ze zaterdag speechen tijdens de People's Climate March.

Muriël en Khoroi spreken morgen het Museumplein toe Beeld Marc Driessen
Muriël en Khoroi spreken morgen het Museumplein toeBeeld Marc Driessen

Waarom meer aandacht voor het klimaat zo belangrijks is? Muriël (17) en Khoroi (16) hebben hun antwoord klaar. "We willen in een wereld leven waar we trots op kunnen zijn, niet in een wereld die we verpest hebben," zegt Muriël.

"Als we niks doen, gaat onze generatie er al problemen mee krijgen." Denk dus niet dat het wel meevalt met die klimaatverandering. "Wie dat denkt, druk ik met de neus op de feiten," zegt Khoroi. "Sinds 1850 is de temperatuur op aarde al met 0,8 graad gestegen," weet Muriël. "Als de temperatuur twee graden stijgt, gaan hele ecosystemen kapot en sterft het koraal."

Te laconiek
"We willen niet de klimaathelden van Amsterdam zijn, we willen gewoon aandacht voor het klimaat," benadrukt Khoroi. "Wij doen tenminste iets; heel veel volwassenen doen niets," zegt Muriël. Volgens de meiden gaan politici te laconiek met het klimaatprobleem om.

"Het is zo raar dat wij er meer over in paniek zijn dan zij," vindt Muriël. Khoroi: "Geld verdienen kan altijd nog, maar de aarde kan niet weer worden opgebouwd als die verpest is."

Dus wat moet er gebeuren? Volgens de twee leerlingen van het Barlaeus moeten politici - 'de mensen met heel veel macht' - grote maatregelen nemen. Welke precies, dat weten ze niet.

Hun petitie is op internet door bijna 1100 mensen getekend. De meiden voerden ook op straat campagne. Niet met flyers, 'want die zijn slecht voor het milieu', maar door mensen aan te spreken. Niet alleen politici zijn niet goed op de hoogte, ook de overige Nederlanders moeten zich bewust worden van de problematiek, vinden ze.

Meteen in discussie
"Een meisje zei bijvoorbeeld dat de opwarming van de aarde misschien wel goed is, omdat het ons zou beschermen tegen een nieuwe ijstijd," zegt Khoroi. "Toen dacht ik: ben je gek?" Ook Muriël kan zich er kwaad om maken. "Als iemand zoiets zegt, gaan we meteen in de aanval en gaan we in discussie, ook met leraren."

Plannen zat. Zo willen ze op school een evenement organiseren en zijn ze door De Balie gevraagd om hun petitie daar aan politici aan te bieden. En met Liberaal Groen - een VVD-netwerk - proberen ze een TED Talk te regelen om hun wijsheid te delen.

Maar eerst het Museumplein. Ze vinden het al spannend genoeg om morgen te zaterdag bij de People's Climate March - een klimaatmanifestatie met zustermarsen over de hele wereld.

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden