Scholieren staken in het hele land

UPDATE: 2 AMSTERDAM - In het hele land zijn er protesten van scholieren tegen de 1040-urennorm. Een overzicht.Twaalf scholieren opgepakt in regio Haarlem

HAARLEM - Bij de scholierenacties zijn maandag in Haarlem, Hoofddorp en IJmuiden in totaal twaalf jongeren opgepakt. Ze hebben zich schuldig gemaakt aan het gooien van stenen en eieren, vernieling en baladigheid, aldus een politiewoordvoerder.

In Haarlem zelf werden acht scholieren gearresteerd. Kort na het middaguur verzamelden zich honderden jongeren op de Grote Markt om te protesteren tegen de 1040-urennorm. De politie pakte in IJmuiden drie scholieren op en in Hoofddorp een.

Zeven scholieren opgepakt in Apeldoorn

APELDOORN - In Apeldoorn zijn bij protesten van scholieren tegen de 1040-urennorm maandag zeven jongeren gearresteerd. Volgens schattingen van de politie deden duizend scholieren mee aan de acties.

Ze zijn opgepakt voor verstoring van de openbare orde. Ruiten gingen aan diggelen. In een fietstunnel gooiden scholieren met tegels. De politie beschrijft de sfeer als grimmig. Na de arrestaties werd de groep rustiger, aldus een woordvoerder.

Dertien aanhoudingen bij scholierenactie Alkmaar

ALKMAAR - De politie heeft maandag tijdens de scholierenactie in Alkmaar dertien aanhoudingen verricht. De aanhoudingen waren onder meer voor het opblazen van een putdeksel, het vernielen van een raam van een auto, baldadigheid en het slaan en beledigen van politieagenten. Dit meldde een woordvoerder van de politie maandagmiddag.

Aan de staking in Alkmaar deden twee- tot driehonderd scholieren mee. De leerlingen liepen door een groot deel van de binnenstad. Volgens de politiewoordvoerder liepen niet alleen stakende scholieren mee, maar ook jongeren die uit waren op een confrontatie met de politie en strafbare feiten pleegden. Zoals in zoveel plaatsen riepen de scholieren elkaar op mee te doen via sms-berichten en msn.

In Hoorn verrichte de politie drie aanhoudingen tijdens de scholierenstaking. Hier waren ongeveer 150 leerlingen de straat op gegaan. Ook hier waren behalve de scholieren ook jongeren aanwezig die de confrontatie zochten met de politie en strafbare feiten pleegden. Daarom werden ook in Hoorn mensen opgepakt. Een jongen werd aangehouden voor een poging een parkeerautomaat met vuurwerk op te blazen. Ook gingen ramen aan diggelen bij het station en werd vuurwerk afgestoken. (ANP)

Tientallen aanhoudingen na protesten Utrecht

UTRECHT - In de regio Utrecht heeft de politie maandag 29 protesterende scholieren aangehouden. De leerlingen werden opgepakt voor belediging, opruiing, verstoring van de openbare orde en vernielingen, aldus een woordvoerster van de politie.

De meeste aanhoudingen verrichtte de politie in Amersfoort. Hier moesten zestien scholieren mee naar het politiebureau. Ook in Utrecht, Zeist, Nieuwegein en Wijk bij Duurstede werden leerlingen aangehouden.

Volgens de politie verliepen de protesten relatief rustig. ''Een hoop lawaai, maar er is geen geweld gebruikt.'' Er zijn wat fietsen en een bushokje vernield en er is vuurwerk afgestoken, liet de woordvoerster weten. (ANP)

Twintig aanhoudingen bij Gelderse schoolstakingen

ARNHEM - Bij scholierenstakingen in Arnhem, Ede, Elst, Wageningen en Dieren heeft de politie maandag zeker twintig aanhoudingen verricht. Vernielingen, baldadigheid, belediging en het gooien met vuurwerk waren in veel gevallen de aanleiding voor de aanhoudingen.

De meeste arrestaties werden verricht in Ede. Daar gooiden demonstrerende scholieren onder meer met eieren en vuurwerk. De politie hield er elf scholieren aan. In Arnhem hielden agenten vier scholieren aan. Alle leerlingen zijn na verhoor weer vrijgelaten. (ANP)

Scholieren zorgen voor vertraging treinverkeer

AMERSFOORT- Tientallen scholieren zorgen voor onrust in Amersfoort. Ze voeren actie tegen de verplichte norm van 1040 lesuren en werkdruk.

De jongeren lopen tussen het station en het stadhuis. Rond het station ontstond een gevaarlijke situatie door de aanwezigheid van grote groepen scholieren. Hierdoor liep het treinverkeer vertraging op. De politie is aanwezig en houdt de groep in de gaten.

Ook het treinverkeer bij Naarden en Bussum liep vertraging op. Scholieren passeerden hier massaal een overweg. Treinreizigers liepen hierdoor een vertraging van 30 tot 60 minuten op.

Haagse scholieren gooien eieren

DEN HAAG - Ruim tweehonderd leerlingen van verschillende Haagse scholen protesteerden maandag op het Buitenhof in Den Haag, voor de poorten van het regeringsgebouw. Kort daarvoor hadden leerlingen op het Binnenhof en vanaf het Plein het gebouw van de Tweede Kamer bekogeld met eieren.

Kort na 13.00 uur verdreven twee politieagenten te paard de leerlingen van de ingang van het Binnenhof. De scholieren hielden zich tamelijk rustig, maar enkelen van hen reageerden baldadig op de agenten. Behalve een dozijn eieren werd een stinkbom gegooid.

''Als die 1040-regeling wordt doorgezet, hebben we nog meer loze tussenuren. Er moet echt iets veranderen, ook de kwaliteit van het onderwijs moet beter'', vertelde een scholiere van het Haags Montessori Lyceum.

Volgens een schoolgenoot was het vooral gezellig om een dagje vrij te zijn. ''Ik heb vrijdag niet gestaakt en ik vind dit gewoon leuk om eens mee te maken.''

Rond half twee was de staking ten einde en verspreidden de scholieren zich over het centrum van Den Haag. Zo'n twintig leerlingen bleven nog even hangen op het Plein en gooiden nog een laatste ei tegen de gevel. Dit tot groot ongenoegen van de glazenwassers die er bezig waren.

Gewonde bij scholierenactie in Panningen

PANNINGEN - Tijdens een demonstratie van ongeveer 250 scholieren in het Limburgse Panningen is maandag een meisje gewond geraakt. Volgens wethouder Rinus Janssen (CDA) viel ze van een muurtje af en verdraaide ze haar knie. Ze is met een ambulance afgevoerd.

De scholieren waren uit de lessen op het Bouwens van der Boijecollege in Panningen weggelopen en in stoet naar het gemeentehuis gegaan. Daar sprak wethouder Janssen een afvaardiging van twaalf leerlingen toe. ''De meesten wisten niet eens waarvoor ze actie voerden'', zei Janssen na afloop. Janssen legde hen uit dat de gemeente geen enkele bemoeienis met het voortgezet onderwijs heeft, waarna de leerlingen onder politiebegeleiding terug naar school liepen. (ANP)

Arrestaties bij scholierenstaking Friesland

LEEUWARDEN - De politie heeft enkele scholieren opgepakt en bekeuringen uitgedeeld in verschillende Friese plaatsen waar maandag werd gestaakt. Honderden middelbare scholieren gingen maandag tussen 11.00 en 13.00 uur op verschillende plaatsen in Friesland de straat op om minder schooluren af te dwingen. Dat meldde de politie maandagmiddag.

In onder meer Leeuwarden, Heerenveen, Drachten, Harlingen en Buitenpost gingen kinderen de straat op om hun eis kracht bij te zetten. In eerste instantie verliepen de acties rustig, maar het ging toch nog mis toen scholieren in Heerenveen het gemeentehuis bekogelden met eieren, fruit en vuurwerk. De politie heeft eieren in beslag genomen en scholieren opgepakt en bekeurd. Het zwaartepunt lag in Leeuwarden waar zo'n 600 scholieren op het Zaailandplein bijeenkwamen. Daar bleef het relatief rustig. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden