Scholieren: Seksuele voorlichting schiet tekort

Middelbare scholieren vinden dat seksuele voorlichting over meer moet gaan dan alleen voortplanting. Dat blijkt uit onderzoek van Rutgers en Soa Aids Nederland onder driehonderd scholieren.

Foto ter illustratie.Beeld ADN Beeldredactie

Leerlingen willen ook meer aandacht voor seksuele vorming in de bovenbouw. Dat is volgens hen juist de periode waarin zij hun eerste seksuele ervaringen opdoen, verliefd worden en verkering krijgen. “Toch krijgen de meeste leerlingen in die periode geen seksuele voorlichting meer,” zegt Marianne Cense, onderzoeker bij Kenniscentrum Rutgers. “Veel leerlingen willen dat het tijdens hun hele schoolloopbaan wordt gegeven, vanaf de basisschool.”

Die conclusies volgen uit kwalitatief onderzoek dat Kenniscentrum Rutgers en Soa Aids Nederland hebben uitgevoerd in samenwerking met 17 jonge co-onderzoekers tussen de 15 en 18 jaar. In totaal hebben 300 leerlingen op acht middelbare scholen meegedaan. De scholieren vinden dat seksuele vorming groter en spectaculairder moet worden aangepakt. “Het is iets wat echt meer aandacht mag en moet hebben. Maak een duidelijk plan met onderwerpen die op elke school in Nederland moeten worden gegeven. Laten we met elkaar het taboe eraf halen!”

In 2017 bleek uit het onderzoek Seks onder je 25e dat leerlingen de seksuele voorlichting op school een 5,8 geven. Die magere score was de aanleiding voor het nieuwe onderzoek.

Genderdiversiteit

Scholieren missen informatie over seksuele en genderdiversiteit. Het onderwerp wordt wel besproken, maar vaak gaat het dan over het bestaan van homoseksualiteit en de rol van discriminatie. “Leerlingen willen dat seksuele vorming de normativiteit doorbreekt en duidelijk maakt dat er niet één standaard is. Ook willen ze dat seksuele diversiteit aan de orde komt bij alle aspecten van seksuele vorming; of het nu over veilig vrijen gaat of over relaties,” aldus Cense.

Op 10 oktober presenteert curriculum.nu, een groep van 150 leraren en schoolleiders, een herzien curriculum voor het basis- en voortgezet onderwijs aan minister Arie Slob.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden