Scholieren schrijven boek om reis te bekostigen

De 5 vwo-klas van het Berlage Lyceum schreef voor het vak filosofie een boek met daarin adviezen voor beter onderwijs. Het boek wordt uitgegeven. Van de opbrengst willen de leerlingen op reis.

Filine Peek (met boek) en Cato Hindriks Beeld Carly Wollaert
Filine Peek (met boek) en Cato HindriksBeeld Carly Wollaert

Een hartstikke echt boek is het geworden. 208 bladzijden, met verwijzingen naar John Locke, Aristoteles en Immanuel Kant.

En dat voor een bundel van dertig scholieren, jongens en meisjes als Zeno Prast, Rachel Mensah, Cato Hindriks en Filine Peek. Met ontboezemingen over gymhaat, schoolhaat, het verlangen naar persoonlijk contact met de docent en dromen van onderwijs volgens het Finse systeem.

De vwo'ers - ze zitten inmiddels in het eindexamenjaar - schreven in de vijfde gezamenlijk een boek voor het vak filosofie. Dat deden ze niet zonder reden: ze willen op reis namelijk, maar de school heeft daar geen geld voor.

De klas voor hen bedacht met docent Jaron Daniël Schoone een handige list: ze maakten een boek - 'Filosofie in Amsterdam' - en verkochten het. Van de opbrengst gingen ze naar Athene. En, ook niet onbelangrijk, ze haalden mooie cijfers voor hun bijdragen.

Onderwijs vernieuwen
De klas van Cato Hindriks (18) en Filine Peek (17) wilde dat ook wel. Zij legden de lat nog hoger. Onderwijs van onderen heet hun uitgave, een antwoord op het veel besproken en bekritiseerde Platform Onderwijs 2032, waarmee de overheid onderwijs wilde vernieuwen.

Iedereen mocht daar suggesties voor doen, maar de wensen van de leerlingen - juist de mensen die naar school gaan - bleven daarin volgens de vijfdeklassers onderbelicht. "Volwassenen bepalen altijd voor jongeren wat het beste is," zegt Cato .

De leerlingen kozen telkens een citaat uit het officiële rapport, schreven er met behulp van Plato, Kant en Jeremy Bentham een vlammend antwoord op én ze geven ook nog adviezen. "Het probleem met Onderwijs 2032 is dat het heel vaag blijft. Wij wilden het concreet maken, niet alleen kritiek geven, maar ook tips," zegt Filine.

Suggesties
Die suggesties gaan over een paar weken per jaar vrij krijgen om in een gastgezin bijvoorbeeld Frans te leren, in plaats van zes jaar de taal alleen op school te leren. Over het invoeren van het vak godsdienst, kleinere klassen, minder lessen, maar ook - en voor tieners is dat misschien het minst verrassend - het volledig afschaffen van de leerplicht.

"We weten dat niet alle adviezen meteen haalbaar of betaalbaar zijn, maar we willen wel dat er iets verandert. De hele samenleving is de afgelopen dertig jaar veranderd, maar het onderwijs niet," vertelt Cato, die toen ze aan het vak filosofie begon nog dacht dat ze nooit de eindstreep zou halen.

Dromen van een nieuw soort school hebben de leerlingen ook. Die staan niet in het boek, maar Cato en Filine, woordvoerders van dienst, weten wel wat er mis is met het huidige systeem.

"Leerlingen zijn niet allemaal hetzelfde, maar zo wordt wel naar ze gekeken. Kinderen moeten zich aanpassen aan school in plaats van andersom. En als je niet past, moet je ritalin slikken of naar een lager niveau dan je zou willen," somt Filine op.

Doel
Voor de vwo'ers was het een eye-opener om op deze manier te werken, veel motiverender dan voor het gemiddelde vak. Ze leerden marketing doen, eindredactie, online verkoop en pr. Zo zouden ze altijd wel schoolwerk willen doen: met een echt doel, een tastbaar boek als resultaat.

Op 12 januari wordt het boek gelanceerd in aanwezigheid van hotemetoten als Geert ten Dam, de baas van de Universiteit van Amsterdam, Paul Rosenmöller van de VO-raad en schoolbestuurders, nota bene in de Lutherse Kerk, waar wetenschappers van de UvA promoveren.

Ze zijn er best trots op en hopen allemaal minimaal twaalf boeken te verkopen; dan is er genoeg geld voor de studiereis.

Waar die naartoe gaat, weten ze nog niet. Het wordt in elk geval geen feestvakantie op Mallorca, vaste bestemming voor veel eindexamenkandidaten. Daar zouden ze geen boek voor schrijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden