Scholieren IJburg 2 moeten wijken voor Cartesius 2

Middelbare school Cartesius 2 verhuist niet naar de Plantage Muidergracht. De renovatie wordt te duur. Nu is het gebouw van IJburg 2 in het vizier, maar dan moeten 600 leerlingen daar weg.

IJburg College aan de Pampuslaan. Beeld Floris Lok
IJburg College aan de Pampuslaan.Beeld Floris Lok

Het Cartesius 2, de middelbare school voor havo en vwo+, zit tijdelijk in panden in de Tweede Passeerdersdwarsstraat en aan de Lindengracht.

Op termijn zou de school, die nu drie jaar bestaat, ongeveer 300 leerlingen telt en moet uitgroeien tot 800 leerlingen, naar een oud gebouw van de Universiteit van Amsterdam aan de Plantage Muidergracht gaan. Dat gaat niet door, omdat de verbouwing te duur wordt.

Wethouder Marjolein Moorman (onderwijs), verantwoordelijk voor de huisvesting van scholen, heeft deze week besloten om het gebouw niet door te zetten. Het renoveren van het pand zou meer dan 23 miljoen euro gaan kosten, 75 procent meer dan wat normaal gesproken wordt uitgetrokken voor renovatie van gebouwen.

Gemeenschapsgeld
Ondanks het verhoogde bedrag was er geen aannemer die de klus op zich wilde nemen, de bouw was al eens uitgesteld. Bovendien moet er altijd rekening worden gehouden met overschrijding van de kosten, waar de gemeente ook voor garant moet staan.

Moorman heeft daarom besloten een alternatief te zoeken. "Het was niet meer verantwoord om zo veel gemeenschapsgeld aan een gebouw te besteden," zegt ze in een reactie.

Voor leerlingen en ouders van het Cartesius 2, die hier vandaag een brief over kregen, is het even slikken. Op de site van de school werd tot gisteren nog enthousiast geadverteerd met het monumentale pand aan de Plantage Muidergracht.

Enorme teleurstelling
"Het is een enorme teleurstelling," zegt ook Ruth Kervezee, bestuurder bij Esprit, het schoolbestuur waar Cartesius 2 onder valt. "Zeker voor de zittende leerlingen en hun ouders is dit jammer."

Het alternatieve gebouw dat de gemeente nu voorstelt komt waarschijnlijk op Zeeburg. Daar staan nu twee middelbare scholen: het nieuwe C-burg College voor vmbo, en IJburg 2, de tweede locatie van het IJburg College.

Dat laatste gebouw, waar ruim 600 leerlingen zitten, heeft ruimte over en zou een geschikte plek zijn voor het Cartesius. De school moet uiterlijk in 2020 verhuizen omdat de huidige gebouwen dan echt te klein worden. Het betekent echter wel dat de IJburg-leerlingen dan weg moeten.

Inschrijving leerlingen
Het IJburg College ziet niets in de plannen. "Wij denken beide panden hard nodig te hebben," zegt Richard Troost, interim-directeur van het IJburg College. "We zien dit niet als een besluit."

Toch is er wel degelijk ruimte over in de gebouwen van de scholen. Het gebouw van IJburg 2 (op Zeeburg) is voor 900 leerlingen gebouwd en telt nu 650 leerlingen. Het pand van IJburg 1 (op de punt van IJburg) kan er 1300 onderbrengen, terwijl er slechts zo'n 650 zitten. Getalsmatig passen alle leerlingen in het gebouw van IJburg 1. Bovendien neemt het aantal leerlingen de laatste jaren af.

Voor 4 maart, de deadline van inschrijving voor nieuwe leerlingen, belooft de wethouder met duidelijkheid over een nieuw gebouw te komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden