Scholieren drinken minder, gebruik lachgas neemt toe

Lachgas wordt steeds populairder bij scholieren. Ze zien dit niet als drugs, maar als onschuldig middel.

Een doos met lachgascapsules. Beeld Gina Collecchia via Flickr.com

Dat blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut. 8 procent van de scholieren tussen de twaalf en zestien jaar heeft wel eens met het verdovende gas geëxperimenteerd.

Op basisscholen werkten 2090 leerlingen mee aan het onderzoek, op middelbare scholen waren dit er 6714. Het is de eerste keer dat gevraagd is naar gebruik van de elektronische sigaret, de waterpijp en lachgas.

Het gas, dat bij jongens en meisjes ongeveer even populair is, geeft een kortdurende maar sterke roes, aldus het Trimbos. Hoe ouder de jongeren zijn, hoe meer ze gebruiken. 16 procent van de zestienjarige jongens op havo en vwo heeft ervaring met lachgas, bij jongens van zestien tot achttien is dit 25 procent.

Waterpijp op zakformaat
Xtc is de harddrug die het meest (1,9 procent) door scholieren van twaalf tot zestien jaar wordt gebruikt, gevolgd door cocaïne (1,3 procent) en amfetamine (1,1 procent). Heroïne, GHB en crack (beiden 0,4 procent) en lsd (0,3 procent) worden amper gebruikt.

Scholieren kiezen ook vaker voor een e-sigaret of shisha-pen, een waterpijp op zakformaat. Op de basisschool heeft een op de tien kinderen al ervaring met een elektronische sigaret.

Ook de waterpijp blijkt populair, bijna een kwart van de middelbare scholieren lurkte hier ooit aan en 7 procent gebruikte de waterpijp recent.

Minder alcoholgebruik
Voor het eerst is er bij 16-jarigen sprake van minder alcoholgebruik, dronkenschap en binge drinken. In 2015 daalde het aantal scholieren dat ervaring heeft met roken van 33 procent naar 23 procent en halveerde het percentage dagelijks rokers van 6 procent naar 3 procent.

Het gebruik van alcohol onder jongeren in de afgelopen maand daalde van 38 procent in 2011 naar 26 procent in 2015.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden