Plus

Scholieren bezorgd over het klimaat: 'We moeten hier nog leven'

Ook in Nederland bereiden scholieren zich voor op een mars voor het klimaat, waarvoor ze begin volgende maand een dag school zullen verzuimen.

1. Cecile de Graaf Beeld Eva Plevier
1. Cecile de GraafBeeld Eva Plevier

De destijds 15-jarige Zweedse scholiere Greta Thunberg nestelde zichzelf vorig jaar op de stoep van het Zweedse parlement om aandacht te vragen voor de klimaatverandering. Drie weken lang, tot de Zweedse verkiezingen, droeg ze een bord met zich mee: 'Schoolstaking voor het klimaat'.

In navolging besloten andere scholieren in binnen- en buitenland haar voorbeeld te volgen. Tienduizenden jongeren in Duitsland, Zwitserland, Australië en Japan gingen de straat op. In België betoogden drie weken geleden duizenden scholieren. Vorige week waren dat er inmiddels enkele tienduizenden.

In Nederland zijn scholieren zich nu ook aan het verenigen. Op donderdag 7 februari wordt een scholierenmars gehouden voor het klimaat. Stijn Warmenhoven (17) van de Daltonschool in Den Haag nam het initiatief.

Ook Amsterdamse scholieren sluiten zich aan bij de staking. Het enige middel dat ze hebben, is spijbelen van school en meelopen met de mars, zeggen ze. Ze zijn niet stemgerechtigd en kunnen alleen op deze manier hun stem laten horen.

Warmenhoven hoopt dat de Amsterdammers naar Den Haag afreizen. Al zijn er op Instagram ook aankondigingen van een scholieren­klimaatmars op dezelfde dag op de Dam. Het Geert Groote College heeft de teksten voor de protestborden al gemaakt: 'Paraat voor het klimaat', 'Vliegen verminderen voor je kinderen' en 'Stop met het klimaat verkloten, anders krijg je natte poten'.

Vijf scholieren leggen uit waarom ze bezorgd zijn.

1) Cécile de Graaf (17)
Cygnus Gymnasium
"Het gaat om onze toekomst. Wij moeten hier nog leven. We worden nu opgescheept met het gedrag van onze ouders die gemakkelijk de auto pakten of in het vliegtuig stapten voor een weekje Thailand. Het is naar om te zien dat ijsberen en dieren in het regenwoud hun leefgebied verliezen. En dan heb je ook nog de vleesindustrie. Ik eet één maand in het jaar vegetarisch en overweeg nu ook veganistisch te worden. Ik heb het er voor over om te spijbelen van school om naar de scholierenklimaatmars te gaan. Al weet ik dat ik als straf straks bijna twee weken lang om half 8 op school moet komen."

2) Jannes Ganzevoort (16)
Cygnus Gymnasium
"Het klimaat is straks het grootste probleem van onze generatie. Wij, als niet-stemgerechtigden, moeten met deze mars onze stem laten horen. De opwarming van de aarde gaat maar door. Het is ook niet met een kleine groep te veranderen. Onze rechtse regering heeft er geen oog voor."

"De oplossing voor de klimaatverandering moet centraal geregeld worden. Je kunt zelf ook kleine maatregelen nemen: afval scheiden, minder vlees eten en altijd op de fiets stappen. Ik doe dat zelf al. We moeten nu ons geluid laten horen. Daarom: doe mee en staak!"

2) Jannes Ganzevoort Beeld Eva Plevier
2) Jannes GanzevoortBeeld Eva Plevier

3) Hille Steenhuis (16)
Geert Groote College
"Er smelt nog meer ijs, er sterven nog meer dieren. Die klimaatverandering is allang zichtbaar: we hebben geen winter, alleen een zomer en daarna een herfst. Het is nog erger met ons klimaat gesteld dan we denken. Waarom zou ik naar school gaan, een goede baan krijgen, terwijl onze kinderen straks geen goede toekomst krijgen?"

"Laatst heb ik geweigerd om met mijn zangkoor een paar dagen naar Gran Canaria te gaan met het vliegtuig. Ik vind dat ik dat niet kan maken voor het milieu. Wat ik belangrijk vind, is dat er in het Klimaatakkoord duidelijke regels moeten komen en duidelijke straffen. Dat is nu niet het geval."

3) Hille Steenhuis Beeld Eva Plevier
3) Hille SteenhuisBeeld Eva Plevier

4) Sam Frankenhuis (13) Geert Groote College
"Ik heb mijn moeder gevraagd of ik mocht spijbelen voor de Klimaatmars. Dat mocht. Als we nu niets doen kunnen de volgende generaties straks niet meer leven op aarde. Thuis doen we veel aan het milieu."

"We hebben weckflessen en gebruiken weinig plastic zakjes. Ik neem zelf ook een thermosfles met thee of water mee naar school. We kopen geen losse plastic flesjes water. In de badkamer staat een wekker. Ik douche twee minuten, niet langer. Dat is beter voor het milieu. Mijn broertje is flexitariër, hij eet slechts een keer per week vlees."

4) Sam Frankenhuis Beeld Eva Plevier
4) Sam FrankenhuisBeeld Eva Plevier

5) Roos Wijker (16) Berlage Lyceum
"Ik zag de demonstratie in België. Zo geweldig, zo vet. Het maakte diepe indruk op me. Toen ik klein was, maakte ik me al zorgen om die meeuwen die vast zaten in het plastic afval en om de plasticsoep in de oceaan. Die zorg is groter geworden. Ik heb soms pieken van hysterie en stress als het om het milieu gaat."

"Als we niks doen wordt het een dystopie, een grote ravage, een ramp. Mijn vriendengroep stimuleert elkaar om nog maar één keer per week vlees te eten. Zelf koop ik geen nieuwe kleding meer. Ik ga alleen naar tweedehandswinkels. Nieuwe kleding is slecht voor het milieu."

5) Roos Wijker Beeld Eva Plevier
5) Roos WijkerBeeld Eva Plevier

Klimaatmars Brussel

In Brussel hebben zondag 70.000 mensen deelgenomen aan de klimaatmars. De deelnemers eisen maatregelen voor een schonere lucht.

Volgens de organisatie van Rise for Climate toont de hoge opkomst aan dat het klimaatdebat meer dan ooit leeft onder de Belgische bevolking. "Tot twee dagen geleden vroegen we ons nog af wat te doen als het een flop zou worden.

Er was zelfs bezorgdheid binnen de milieubeweging, omdat dit zo kort na de eerdere mars van 2 december kwam, waardoor weinig organisaties klaar leken om mee te doen," aldus een medewerker van de organisatie.

In december liepen 65.000 mensen mee in de protestmars. Ook delegaties van politieke partijen als Groen, Ecolo en PS waren present. Op vlaggen en spandoeken stonden slogans als 'Je kind groeit niet zo snel als de zee stijgt', 'De grondstoffen zijn niet onuitputbaar, maar onze overtuiging wel', of 'De fauna of de iPhone?'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden