Scholier naar rechter wegens schorsing om Turks spreken

Een 19-jarige scholier die in november werd geschorst omdat hij Turks sprak op school, stapt nu naar de rechter. Volgens zijn advocate speelden namelijk ook de botsende ideologieën van de jongen en de school een rol bij de schorsing. Dat meldt dagblad Metro.

Foto ter illustratie.Beeld ANP

Advocate Mehtap Cölgecen eist een rectificatie en smartengeld van het in Amsterdam-Oost gevestigde Cosmicus Montessori Lyceum (CML). De 19-jarige D. werd eind november van school gestuurd, omdat hij niet Nederlands maar Turks sprak tijdens schooltijd. De directeur zou naar aanleiding van vragen van Turkse media gezegd hebben dat de taalkwestie niet de enige reden was om de jongen van school te sturen, maar wilde daar verder niet op ingaan.

De advocate van D. beweert dat de school de schorsing gebruikt om haar cliënt te straffen voor zijn opvattingen. De jongen was er duidelijk over dat hij niets heeft met de Gülen-ideologie, die door een aantal leraren op het CML omarmd wordt. D. heeft meer met Atatürk, die verantwoordelijk was voor het moderne Turkije.

Na de schorsing heeft D. talloze beledigende reacties via social media en per e-mail ontvangen. Deze waren, en zijn, vooral afkomstig van islamitische Gülen-aanhangers uit Turkije, maar ook van Nederlandse sympathisanten.

Intelligente leerling
Directeur Piet van Dijk zegt niet blij te zijn met al die reacties. 'Ik betreur dat zeer. D. is een intelligente leerling met wie ik het altijd goed heb kunnen vinden.' Ook ontkent hij dat het verschil in ideologie ten grondslag ligt aan de schorsing. 'Sommige collega's van mij sympathiseren inderdaad met de Gülen-beweging, zelf doe ik daar niet aan mee.'

Cölgecen zal een rectificatie eisen van het CML voor het openbaar maken van vertrouwelijke informatie uit het leerlingendossier van D. en het besmeuren van zijn naam in Turkse media. 'Het bedrag voor de schadevergoeding moet nog worden vastgesteld. Als de rechter die toewijst, gaat het geld naar een goed doel.'

Wanneer het proces plaatsvindt, is nog niet bekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden