Opinie

'Scholen zoals het IJburg College moeten kinderen beschermen'

De reactie van het IJburg College op de afpersingszaak waar Het Parool zaterdag over berichtte, staat niet op zich. Scholen die niet bij machte zijn hun leerlingen veiligheid te bieden, wassen al te vaak hun handen in onschuld, vindt Joop Lahaise.

Het IJburg College. Beeld Floris Lok
Het IJburg College.Beeld Floris Lok

De zaak in Voorburg, waarbij een tot wanhoop gedreven jongen een medeleerling doodstak, en die op IJburg vertonen één gelijkenis: de schoolleiding draait zich in alle bochten om iedere verantwoordelijkheid te ontlopen.

Dat is ook mijn ervaring. Mijn zoon had een uitgesproken rottijd op het Montessori Lyceum Amsterdam (MLA). Hij werd jaren achtereen gepest. In de derde havo/vwo-klas besloot mijn zoon na de kerstvakantie nooit meer zijn klas te betreden. Na een half jaar in de bibliotheek ging hij naar de Joke Smitschool voor volwassenenonderwijs.

Op een schrijven aan de schoolleiding van het MLA kwam het antwoord dat het vooral aan mijn zoon en aan ons, zijn ouders, had gelegen. De school trof uiteraard geen enkele blaam.

Scholen dienen te beseffen dat ouders hun kinderen aan de school toevertrouwen. Dat schept verantwoordelijkheid. Ik vind dat scholen zouden moeten aantonen dat zij er alles aan hebben gedaan om pesterijen en erger wangedrag aan te pakken en kwetsbare leerlingen te beschermen. Kunnen zij dat niet, dan dienen er represailles te volgen, personeel en wellicht ook materieel. Scholen als het MLA en het IJburg College komen nu te makkelijk weg met het afschuiven van hun zorgplicht voor de kinderen die zij onder hun hoede hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden