Plus

Scholen willen state of the art leerpaleizen worden

Een splinternieuwe school wil iedereen wel hebben, en soms is het ook wel erg oude meuk. De gemeente stopt 164 miljoen euro in nieuwbouw en renovatie. 'Dat dit voor ons wordt gedaan...!'

Lorianne van Gelder
Het nieuwe onderkomen van de Louis Bouwmeester­school. Net als het Comenius Lyceum hoopt de school meer leerlingen te trekken. Beeld Rink Hof
Het nieuwe onderkomen van de Louis Bouwmeester­school. Net als het Comenius Lyceum hoopt de school meer leerlingen te trekken.Beeld Rink Hof

Het had weinig gescheeld of de Louis Bouwmeesterschool was gesloopt. Het pand van de Daltonschool in Nieuw-West was er slecht aan toe. Slecht geïsoleerd, matig verlicht, weinig ruimte om samen te werken.

Maar op de valreep besloot stadsdeel West de zogeheten H-gebouwen, zes basisscholen in Nieuw-West, nog in jarenvijftigstijl te vernieuwen. En zo kreeg de Louis Bouwmeesterschool een gerenoveerd, licht en modern gebouw dat vorige maand officieel is geopend.

Leerpaleizen
De gemeente Amsterdam geeft in 2019 164 miljoen euro uit aan renovatie en nieuwbouw van schoolgebouwen. Dat gaat lang niet alleen over een nieuw gymzaaltje. State of the art leerpaleizen worden door gerenommeerde architecten ontworpen, zie het imposante nieuwe gebouw van het Hyperion Lyceum op Overhoeks (kostprijs 16 miljoen euro, inclusief grond).

Via gebouwen invloed uitoefenen op het onderwijs is ongeveer de enige macht die het gemeente­bestuur heeft op scholen. Wethouder Marjolein Moorman (Onderwijs) ziet huisvesting van scholen als meer dan de verantwoordelijkheid voor de stenen.

"Kansengelijkheid vinden we belangrijk." Brede scholengemeenschappen worden daarom gestimuleerd en scholen in achterstandswijken krijgen nieuwe onderkomens.

Maar hoe kom je als school aan een nieuw gebouw? Dat is niet een besluit van een wethouder en evenmin een zaak waarover een schooldirecteur beslist. Schoolbesturen beslissen er samen over in het breed bestuurlijk overleg (BBO) van basisschoolbesturen. Dat maakt gezamenlijk een lijst van scholen die het dringendst in aanmerking komen voor een nieuw onderkomen.

Het is nog best een lastige puzzel, want elk schoolbestuur heeft wel een school die ze in een nieuw jasje willen steken. Daarom gelden objectieve maatstaven, legt Joke Middelbeek uit, voorzitter van schoolbestuur STWT en verantwoordelijk voor huisvesting bij het BBO.

"We doen een screening om de staat van een schoolgebouw te beoordelen. Bepaalde scholen staan in het rood. Die komen als eerste in aanmerking. Sinds een paar jaar hebben we dat voor de hele stad in beeld."

Zelf een sopje pakken
Zes STWT-scholen in Nieuw-West werden onder handen genomen, omdat de gebouwen uit de jaren vijftig en zestig echt niet meer konden. De Huizingaschool mocht als eerste. "Dat was echt oude meuk, allemaal noodgebouwtjes aan elkaar gekoppeld. Toen de nieuwe school af was, vielen de monden van die kinderen open. Nu pakken ze zelf een sopje om vlekken op de muur weg te werken."

Het vernieuwde Comenius Lyceum. De gemeente geeft in 2019 164 miljoen euro uit aan renovatie en nieuwbouw van schoolgebouwen. Beeld Rink Hof
Het vernieuwde Comenius Lyceum. De gemeente geeft in 2019 164 miljoen euro uit aan renovatie en nieuwbouw van schoolgebouwen.Beeld Rink Hof

Ook op de Louis Bouwmeesterschool waren ouders en kinderen enthousiast. "Dat dit voor ons wordt gedaan!" reageerden ouders. De school wil graag groeien. De buurt verandert, misschien lopen de hoogopgeleide nieuwe buurtbewoners nu eens binnen, zegt directeur Ingeborg van der Meulen.

Voor het Comenius Lyceum, sinds januari in een spectaculair opgeknapt gebouw aan de Jacob Geelstraat gehuisvest (voor 16 miljoen euro is het oude Pius X Lyceum verbouwd), is die hoop er ook. De middelbare school voor havo en vwo telt 750 leerlingen, maar er zouden er makkelijk 1000 in passen.

Rector Freek op 't Einde hoopt en verwacht dat het gebouw meehelpt wat meer leerlingen te trekken. Al is dat nog niet gebleken in de aanmeldcijfers van dit schooljaar. Boven is een meterslange kas waar leerlingen planten kunnen verbouwen, de ruime aula is licht en heeft gemoedelijke huisjes om in te studeren.

"De lichtinval maakt je ook echt wakker," zegt leerlinge Rajae (17). "Dit is toch de mooiste school van de stad?"

Bron: gemeente Amsterdam Beeld Jet de Nies / Het Parool
Bron: gemeente AmsterdamBeeld Jet de Nies / Het Parool

Lange Lijst
De lijst van schoolgebouwen die in 2019 in aanmerking komen voor nieuwbouw, renovatie of verbeteringen van schoolgebouwen is lang. Voor de afdeling onderwijshuisvesting van de gemeente is dat een taaie klus: door de bouwwoede in de stad zijn er maar weinig aannemers die een ingewikkelde opdracht als een school op zich willen nemen. Zo liep de nieuwbouw van het Cartesius 2 al uitstel op.

Verder staan er verhuizingen gepland van scholen in krimpende stadswijken naar nieuwbouwwijken. Zo gaat de Kinderboom in de Vogelbuurt in Noord naar het nieuwe Hamer­kwartier en de Elout van Zuid naar Nieuw-West. Het nieuwe onderkomen van middelbare school Spinoza20first wordt in het Bajeskwartier gebouwd.

De gemeente wil veertig tot vijftig nieuwe gebouwen realiseren voor basisscholen en nog eens een tiental voor middelbare scholen. Tot 2022 is daar 830 miljoen euro voor ­uitgetrokken.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden