Scholen wijzigen reisbestemming door aanslagen

Een kwart van de middelbare scholen die schoolreisjes naar het buitenland organiseren, gaat niet meer naar steden waar de afgelopen jaren terroristische aanslagen zijn gepleegd.

Toeristen in Londen Beeld anp
Toeristen in LondenBeeld anp

De helft van de scholen heeft te maken met leerlingen die van hun ouders niet meer mee op reis mogen.

Dat blijkt uit onderzoek van DUO Onderwijsonderzoek & Advies en het AD onder ruim 200 schooldirecteuren.

Op ruim twee derde van de middelbare scholen met buitenlandse reizen bestaat discussie over de trips. Enkele scholen zetten zelfs een streep door alle uitstapjes over de grens. Ze vinden het een te groot risico om leraren met een groep tieners op reis te sturen.

Praag
Ook leraren hebben twijfels. Londen, Parijs en Berlijn, waar de afgelopen jaren diverse aanslagen waren, zijn het vaakst uit de reisagenda van middelbare scholen geschrapt. Sommige scholen mijden alle Europese hoofdsteden.

"De vraag waar je veilig bent, is natuurlijk relatief. Want er kan hier in Helmond ook iets gebeuren," erkent Rob Aarts, directielid van de OMO-scholengroep. "Maar bepaalde plekken vinden wij risicovoller dan andere, zoals de hoofdsteden."

Londen en Parijs zijn onder meer vervangen door Glasgow, Valencia en Kaprun.

Opvallend veel middelbare scholen hebben Praag als nieuwe bestemming gekozen.

"We zochten een plek die minder prominent op de lijst met terroristenbestemmingen stond. Maar de plek moest ook betaalbaar zijn, niet te ver weg en er moesten genoeg leerzame, culturele plekken zijn voor de leerlingen," verklaart Ferdinand Vinke, bestuurder bij Winkler Prins in Veendam.

Ouders
Bij de discussie over de buitenlandse reizen spelen ouders een belangrijke rol. Meer dan de helft van de middelbare scholen heeft te maken met leerlingen die niet meer mee mogen van hun ouders.

"Je ziet dat de meeste scholen de keuze van ouders respecteren. Veel scholen gaan wel het gesprek aan, maar de uiteindelijke beslissing ligt bij hen," constateert onderzoeker Liesbeth van der Woud.

Sectororganisatie VO-raad adviseert scholen vooral het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten te houden en met ouders en leerlingen te overleggen over de uitstapjes.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden