Scholen wellicht dicht door staking

De landelijke scholierenactie op het Museumplein, 30-11-2007. Foto ANP

AMSTERDAM - Amsterdamse middelbare scholen doen vanaf woensdag mee aan de landelijke estafettestaking. Ze gaan bij deze actie, die een week duurt, maximaal een halve dag dicht. De leerkrachten komen woensdagmiddag vanaf haf drie bij elkaar in de Westergasfabriek. Onduidelijk is op hoeveel steun de bonden kunnen rekenen.

''We hebben geen overzicht,'' zegt een woordvoerder van de Algemene Onderwijsbond (AOB), ''doordat in Amsterdam de scholen pas vandaag weer zijn begonnen na de herfstvakantie.'' De bonden hebben zelf geen contact met scholen, maar slechts met individuele leerkrachten die lid zijn van een bond. Vele Amsterdamse scholen en onderwijskoepels, zoals Esprit Scholen, lieten vanmorgen weten over de staking in vergadering te gaan.

De onderwijsbonden beginnen vandaag al elders. Leraren in Noord-Brabant, Limburg en Zeeland staken en verzamelen zich in Den Bosch. Morgen is er een bijeenkomst in Rotterdam. Daarna volgen de sessies in Zutphen, Amsterdam en Groningen. Als de werkgevers dan nog niet in beweging komen, wordt een landelijke actiedag voorbereid die begin november moet plaatshebben.

Aanleiding voor de staking is dat de bonden met de werkgevers geen afspraken kunnen maken om de werkdruk te verminderen. Er lag op 12 september wel een bijna-akkoord op tafel. De leraren zouden drie procent minder lesgeven - zoals de bonden nu ook vragen - en er zou zeven procent loonsverhoging gegeven worden.

Daarna kregen de werknemers en werkgevers ruzie. Het begon ermee dat de AOB de leden vertelden dat ook de werkdruk bij parttimers zou afnemen, terwijl daarvan volgens werkgeversorganisatie VO-raad geen sprake kan zijn. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden