Scholen wacht boekenclaim

DEN HAAG - Door de invoering van gratis schoolboeken moeten scholen meer dan honderd miljoen euro aan boetes betalen omdat zij hun contractverplichtingen aan de huidige boekleveranciers niet kunnen nakomen.

De gratis schoolboeken moeten vanaf volgend jaar verplicht Europees worden aanbesteed, maar veel scholen hebben nog een meerjarig contract lopen bij Nederlandse leveranciers, zoals Van Dijk Educatie.

Dergelijke distributeurs kopen de boeken voor scholen in en maken er pakketjes voor leerlingen van. Als scholen de contracten voortijdig willen verbreken in verband met de Europese aanbesteding, gaan zij flink betalen, zegt algemeen directeur Hans van der Wind van Van Dijk Educatie. ''Voor een school met 1600 leerlingen kan dit oplopen tot een miljoen euro of meer.''

Zeventig procent van de scholen besteedt het kopen en distribueren van zijn schoolboeken uit. Ruim de helft daarvan doet dat met een meerjarencontract bij Van Dijk Educatie. ''Wij kunnen die contracten niet zomaar nietig verklaren, want dan blijven wij met de boeken zitten,'' zegt Van der Wind.

Het ministerie van Onderwijs is onduidelijk over de te volgen procedure, zegt voorzitter Sjoerd Slagter van de VO-raad, waarin schoolbesturen zijn verenigd. ''De ene jurist van het ministerie stelt dat scholen de contracten moeten verbreken, de ander zegt dat ze moeten worden uitgediend.'' Maar dat laatste is volgens Slagter geen optie, omdat scholen dan het risico lopen voor de rechter te worden gesleept wegens het niet aanbesteden van hun schoolboeken.

Slagter vindt dat staatssecretaris Marja van Bijsterveldt van Onderwijs moet opdraaien voor de kosten. Zij heeft destijds in de Eerste Kamer toegezegd kosten te betalen die scholen bij de aanbestedingsprocedure buiten hun schuld om maken. Een woordvoerder van het ministerie verklaart dat scholen'voldoende mogelijkheden hebben om goed van de contracten af te komen'. Het ministerie heeft voor de invoering van de gratis schoolboeken 45 miljoen euro uitgetrokken. ''Dat kan hier ook voor worden gebruikt,'' aldus de woordvoerder. (HET PAROOL)

Het ministerie van Onderwijs is onduidelijk over de te volgen procedure, zegt voorzitter Sjoerd Slagter van de VO-raad, waarin schoolbesturen zijn verenigd. Foto ANP/Koen Suyck Beeld
Het ministerie van Onderwijs is onduidelijk over de te volgen procedure, zegt voorzitter Sjoerd Slagter van de VO-raad, waarin schoolbesturen zijn verenigd. Foto ANP/Koen Suyck
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden