Scholen vinden klimaatstakers prima, maar wethouder niet

Net als minister Arie Slob (ChristenUnie) verzet de Amsterdamse onderwijswethouder Marjolein Moorman (PvdA) zich ­tegen scholieren die staken voor het klimaat. Veel Amsterdamse scholen maken er geen probleem van.

Joanne van Gool en Marcel Wiegman
Scholieren staken voor het gebouw van de Tweede Kamer. Beeld anp
Scholieren staken voor het gebouw van de Tweede Kamer.Beeld anp

De staking, een initiatief van een groep Haagse scholieren in navolging van de massale klimaatmarsen in onder meer België, staat voor donderdag op het programma. De organisatie verwacht tienduizend deelnemers.

In Amsterdam is door leerlingen van het Gerrit van der Veen College een oproep gedaan om een week later samen op de Dam te spijbelen voor een beter klimaatakkoord.

Net als Onderwijsminister Slob laat Moorman weten sympathie te hebben voor leerlingen 'die zich hard ­maken om klimaatverandering tegen te gaan', maar zij denkt ook dat een staking daartoe niet de geëigende weg is.

"Juist om klimaatverandering aan te pakken, hebben we hele knappe koppen nodig, dus zie ik liever leerlingen in de klas. Er zijn ook goede andere manieren om je te laten horen."

Veel scholen in Amsterdam denken er anders over: als ouders het goedvinden, mogen kinderen best wat lessen missen. Reineke Hesselt van Dinter, teamleider op het Gerrit van der Veen College: "Er groeit een wereldwijde beweging, dus ik vind het eigenlijk wel leuk dat onze leerlingen iets organiseren."

Bereidheid
Ook rector van het Vierde Gymnasium Hetty Mulder staat niet negatief tegenover de spijbelende activisten: "We hebben met de leerlingenraad afgesproken dat ze zich eerst moeten melden met een briefje, dat ook door de ouders is ondertekend. Dan mogen ze wat ons betreft gaan."

Op het Cygnus Gymnasium is een actiecomité bezig op school spandoeken te maken. Conrector Jeroen Groenewoud: "Wij zijn een gymna­sium. Wij leiden onze leerlingen op tot kritische wereldburgers."

Twijfel is er ook op sommige scholen, bijvoorbeeld bij het Amstelveen College. Bestuurssecretaris Hendrik Aries Edeler: "Ik heb überhaupt niet gemerkt dat de bereidheid van leerlingen om hieraan mee te doen zo groot is. Het spijbelen voor deze zaak wordt niet ontmoedigd, maar zeker ook niet aangemoedigd."

Spijbelende scholieren zullen in elk geval niet meteen een leerplicht­ambtenaar op hun dak krijgen. Pas als een scholier in een periode van vier weken meer dan zestien uur afwezig is, moet de school dat melden bij de gemeente.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden