Scholen springen slordig om met privacy van leerlingen

Scholen springen te soepel om met gegevens over leerlingen. Ouders worden geregeld verrast doordat informatie over hun kind aan hulpverleners, andere scholen of zelfs andere ouders is gegeven.

Kamerleden krijgen klachten over scholen die slordig omspringen met de privacy. Beeld anp
Kamerleden krijgen klachten over scholen die slordig omspringen met de privacy.Beeld anp

Onderwijskundigen, pedagogen en psychologen die op basis- en middelbare scholen werken, maken zich grote zorgen. Scholen die zonder toestemming gegevens doorgeven, overtreden de privacyregels.
Scholen weten niet goed welke informatie over leerlingen ze wel en niet mogen delen, terwijl het om gevoelige onderwerpen gaat, zoals de zorg die een kind nodig heeft of de diagnose van een leerprobleem.

Psychologische test
Leraren praten met de ouders van een leerling over een autistische klasgenoot, met naam en toenaam. Scholen onderwerpen een kind aan een psychologische test zonder dat de ouders daarvan weten. Wijkteam en jeugdhulpinstellingen krijgen informatie over een scholier zonder toestemming van de betrokkenen.

Deze voorbeelden komen uit een enquête van de Nederlandse Vereniging van Pedagogen en Onderwijskundigen (NVO) en het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP). Bij de Autoriteit Persoonsgegevens kwamen de afgelopen anderhalf jaar vijfhonderd telefoontjes binnen over de privacy in het onderwijs.

Ouders komen er dan bij toeval achter dat informatie van hun kind is doorgegeven. "Als scholen gegevens willen delen, moeten ze de ouders toestemming vragen," stelt Job Vos, adviseur privacy bij Kennisnet. Alleen in noodgevallen geldt die regel niet, bijvoorbeeld bij verdenkingen van kindermishandeling.

Daar zijn niet alle besturen, directeuren en leraren zich van bewust. Het doorgeven van informatie kan grote gevolgen hebben. Bijvoorbeeld als een kind naar een andere school wil, omdat het niet de juiste zorg krijgt. "Als de oude school een heel dossier aan de nieuwe school geeft, krijgt zo'n kind op voorhand geen eerlijke kans," stelt Marieke Boon van Ouders en Onderwijs.

Specifieke informatie
Ook Kamerleden krijgen klachten. Hele schooldossiers worden soms gedeeld met bijvoorbeeld maatschappelijk werk of ggz, merkt SP-Kamerlid Tjitske Siderius. "Scholen moeten niet klakkeloos hele dossiers doorschuiven terwijl alleen specifieke informatie nodig is."

Privacy staat bij scholen niet hoog op de agenda, stelt D66-Kamerlid Paul van Meenen. "Nu is het zo dat iedereen die bij de dossiers wil, er ook bij kan. Dat is een probleem."

Alleen voor de omgang met digitale gegevens zijn er nu afspraken tussen scholen, leveranciers en uitgeverijen. De oplossing ligt in bewustwording, zegt hoogleraar privacyrecht Gerrit-Jan Zwenne. "Maak op elke school iemand verantwoordelijk voor privacy; laat diegene de collega's met de neus op de regels duwen."

De Autoriteit Persoonsgegevens kan een boete van maximaal 820.000 euro opleggen wegens privacyschendingen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden