'Scholen potten geld op'

UTRECHT - Basisscholen en scholen in het speciaal onderwijs hadden in 2006 een eigen vermogen van ruim 2,4 miljard euro. Dat is veel te veel, vindt de FNV-bond voor leraren (AOb).Volgens de Algemene Onderwijsbond spreken de jaarrekeningen boekdelen. De gemiddelde solvabiliteit - de mate waarin scholen aan hun verplichtingen kunnen voldoen - bedraagt zestig procent, stelt de bond. Dat is ruim boven de norm van 45 procent.

Volgens de AOb bestaat het overgrote deel van het vermogen (1,8 miljard euro) uit banktegoeden. De bond is nijdig op het ministerie van Onderwijs, omdat dat volgens de bond weigert gedetailleerde cijfers openbaar te maken. De bond zal naar de rechter stappen als dat niet verandert.

De vakbond concludeert dat het ministerie is geschrokken van de enorme vermogens bij het basis- en speciaal onderwijs. Volgens de AOb zijn de basisscholen en de scholen voor speciaal onderwijs de rijkste scholen van Nederland. In totaal zouden alle scholen gezamenlijk, dus inclusief bijvoorbeeld middelbare scholen, het hoger beroepsonderwijs en universiteiten, een vermogen van 9,6 miljard euro hebben.

De AOb is niet tegen het opbouwen van reserves, maar vindt wel dat een groot aantal instellingen te veel geld oppot. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden