Scholen moeten inspelen op geweld

AMSTERDAM - Amsterdamse scholen moeten beter inspelen op maatschappelijke problemen die tot escalatie kunnen leiden.Wethouder Hennah Buyne (Onderwijs) heeft hierover een brief geschreven aan alle scholen in het basis-, voortgezet en speciaal onderwijs en een aantal mbo-scholen.

Directe aanleiding is volgens haar zegsman de onrust na een steekpartij op een school in stadsdeel Slotervaart, afgelopen november. Een 14-jarige leerling stak op het Technisch College zijn 16-jarige klasgenoot dood. De wethouder heeft toen samen met een aantal schooldirecties en -besturen gekeken naar wat er nodig is aan maatregelen om in dergelijke spanningsvolle situaties escalatie te voorkomen. Maar ook hoe op school met emoties om te gaan.

In aansluiting op de al bestaande lespakketten over de Tweede Wereldoorlog en de situatie in het Midden-Oosten, moet er in de klas aandacht worden besteed aan emoties, zoals woede, frustratie en agressie. Ook moeten leraren maatschappelijk beladen thema's bespreken, zoals vrijheid van meningsuiting. De aanstaande film van Geert Wilders is hiervan een goed voorbeeld.

Buyne wil gebruik maken van zogenaamde sleutelfiguren om docenten te helpen lastige onderwerpen bespreekbaar te maken en leerlingen de mogelijkheid te geven hun emoties te uiten. Zij denkt daarbij aan jongerenwerkers, imams, maar ook aan de Marokkaanse en joodse studenten die de lessen over de Tweede Wereldoorlog en het conflict tussen Israël en Palestina verzorgen.

In haar brief benadrukt de wethouder dat scholen direct contact op moeten nemen met de politie of buurtregisseur als zich zaken voordoen die de openbare orde verstoren of waarbij de veiligheid in het geding komt. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden