Scholen maken ruzie over eersteklassers

Het Amsterdams Lyceum heeft zoveel aanmeldingen gehad dat het maandag moest loten. Het lyceum heeft dit jaar een extra eerste klas in het leven geroepen. Foto AP Beeld
Het Amsterdams Lyceum heeft zoveel aanmeldingen gehad dat het maandag moest loten. Het lyceum heeft dit jaar een extra eerste klas in het leven geroepen. Foto AP

AMSTERDAM - Er is een rel uitgebroken tussen Het Amsterdams Lyceum en de vier categorale gymnasia over het aannemen van nieuwe leerlingen.

Het Amsterdams vervroegde de aanmeldingsperiode een week; maandag zijn wegens overaanmelding twaalf kinderen uitgeloot. Zij kunnen zich nu deze week alsnog aanmelden bij een categoraal gymnasium. De gymnasia willen deze twaalf echter niet hebben.

Het Vierde Gymnasium en het Barlaeus laten kinderen en hun ouders een verklaring invullen dat zij hun kind niet bij het Amsterdams hebben aangemeld. Rector Roel Schoonveld van het Amsterdams noemt dat 'kleinzielig'. "De vier gymnasia zijn begonnen met voorrangsregelingen. Wat gaan ze doen als ouders die verklaring niet tekenen?"

Ouders en leerlingen die zich deze week nog inschrijven, moeten bij het Barlaeus en het 4e Gymnasium schriftelijk verklaren dat 'dit mijn enige inschrijving op een Amsterdamse school in de eerste ronde van de kernprocedure' is. De school heeft geen mogelijkheid om te controleren of de ouders het formulier correct invullen.

Het Amsterdams Lyceum heeft zoveel aanmeldingen gehad dat het maandag moest loten. Het lyceum heeft dit jaar een extra eerste klas in het leven geroepen.

De categorale gymnasia waren verontwaardigd over dit besluit. Pauline de Ruiter, coördinator van de onderbouw bij het Vierde Gymnasium: "We vinden het heel onrechtvaardig wat het Amsterdams Lyceum doet."

Het Vierde Gymnasium is erg gewild. Woensdagochtend hadden zich al 167 kinderen gemeld, terwijl er niet meer dan 135 plekken te vergeven zijn. (HANNELOES PEN, MARIEKE MONDEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden