Scholen in Zuidoost bezorgd over schoolhoppers

Kinderen in Amsterdam-Zuidoost wisselen bovengemiddeld vaak van basisschool. Soms beginnen kinderen in groep 8 aan hun zesde school, en niet alleen doordat er veel wordt verhuisd.

Lorianne van Gelder
Schooldirecteuren en betrokkenen maken zich zorgen Beeld anp
Schooldirecteuren en betrokkenen maken zich zorgenBeeld anp

Vaak halen ouders hun kinderen van school uit onvrede, soms met een naar hun smaak te grote bemoeienis met de thuissituatie. 'Schoolhoppen' wordt het regelmatig wisselen ook wel genoemd. Cijfers over het aantal wisselingen zijn er niet, maar schooldirecteuren signaleren een toename, vooral doordat scholen meer met elkaar zijn gaan concurreren.

Zorgen
Schooldirecteuren en betrokkenen maken zich zorgen. Het komt voor dat leerlingen al op hun zesde basisschool in acht jaar tijd zitten. Op basisschool Mobiel in Holendrecht telde directeur Dera Petter vorig jaar twee op de drie zevende- en achtstegroepers die meer dan één keer van school waren gewisseld. Daar zitten ook uitschieters bij van kinderen die al aan hun vijfde school toe zijn.

Petter: "Het regelmatig wisselen van school is heel slecht voor kinderen. Ze missen vaak lesstof, moeten opnieuw vrienden maken. Uit onderzoek blijkt zelfs dat kinderen door het hoppen eerder aan verlatingsangst lijden."

IQ-test
Veel kinderen willen zelf niet van school af, maar hun ouders zetten door. Dat kan zijn omdat ze niet willen dat hun kind een IQ-test doet of omdat de school hulpverleners heeft ingeschakeld. "Maar ik heb ook meegemaakt dat ouders hun kinderen van school haalden omdat ik geen toestemming gaf voor extra vrije dagen, zodat ze langer op vakantie konden," zegt Petter.

Ook BartJan Commissaris, directeur van basisschool De Polsstok in Zuidoost, herkent het hoppen. Het bestaat al langer. "Voorheen hadden we het probleem goed getackeld. Er bestond een gentleman's agreement onder scholen dat je er alles aan doet om een kind op school te houden. Je nam contact op met de oude school als een nieuw kind zich aanmeldde en stuurde dat kind terug als er geen gegronde reden was om te wisselen."

Die afspraak is onder druk komen te staan nu scholen moeten concurreren om leerlingen, zegt Commissaris. "Zo doen sommige scholen beloftes om leerlingen te trekken en gaan ze het hoppen niet meer tegen."

Schoolprestaties
Andere betrokkenen bevestigen dit. In Zuidoost zitten zeker vijf scholen officieel onder de gemeentelijke opheffingsnorm van 194 leerlingen. Lastig, want minder leerlingen betekent minder geld.

Intern begeleider en onderwijsadviseur Chantal Aarden werkte lang in Zuidoost en zag er regelmatig schoolwisselingen, zeker net voor de zomervakantie. "Soms zijn dat verhuizingen door bijvoorbeeld ingewikkelde gezinssituaties met voogdij, maar ouders halen ook wel hun kind van school omdat ze ontevreden zijn over de schoolprestaties. Of omdat ze niet willen dat in hun thuissituatie wordt gegraven. Dan is het een soort vlucht."

Goede afspraken
Aarden maakte mee dat een jongetje van zeven op maandagochtend met zijn broertje voor de deur van de school stond. Ze waren niet eens ingeschreven. "Ga maar vragen of je hier naar school mag, had hun moeder gezegd."

Elders in de stad komt het wisselen van school ook voor. In Noord en Nieuw-West bestaan vergelijkbare situaties, maar het frequente hoppen in Zuidoost is opvallend. Projectenbureau Primair Onderwijs Zuidoost erkent het probleem. Een convenant moet voorkomen dat leerlingen zomaar wisselen.

Kinderen op school houden is lastig: het staat ouders vrij een andere school te kiezen. "Het enige wat je kunt doen, is een gesprek met ze aangaan," zegt Petter. "Maar we zouden vooral met alle directeuren, schoolbesturen en gemeente goede afspraken moeten maken, want hoppen is echt niet in het belang van een kind."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden