Scholen in het paars tegen hokjesdenken

Op meer dan negenhonderd middelbare scholen en mbo's komen leerlingen vrijdag in het paars gekleed naar school om zo actie te voeren tegen hokjesdenken.

null Beeld anp
Beeld anp

Ze willen zo op de zogenoemde 'Paarse Vrijdag' laten zien dat je op school jezelf kan zijn ongeacht je geaardheid of seksuele oriëntatie.

De actie wordt georganiseerd door het Gender & Sexuality Alliance (GSA) Netwerk van het COC, belangenvereniging voor lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders (lhbt-ers).

Acceptatie
Volgens Geert-Jan Edelenbosch van het COC weten jongeren op hun twaalfde of dertiende al dat ze niet hetero zijn maar durven ze vaak niet voor hun zestiende uit de kast te komen, omdat ze zich niet veilig voelen op school. De mate waarin lhbt-ers worden geaccepteerd op school, is volgens Edelenbosch het meest afhankelijk van wat de schoolleiding uitdraagt.

"Als een schoolleiding zegt discriminatie of homo als scheldwoord niet te accepteren, is die school meteen veiliger dan een school waar dat niet gebeurt," aldus Edelenbosch.

De actiegroep heeft in totaal 1100 actiepakketten, met daarin posters en polsbandjes, op negenhonderd scholen verspreid. Zo'n half miljoen polsbandjes zijn uitgedeeld.

Lees ook: Scholen bekennen kleur op Paarse Vrijdag

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden