'Scholen geven onvoldoende inzicht in bevoegdheid leraren'

Het merendeel van de middelbare scholen is niet transparant over het aantal leraren dat zonder lesbevoegdheid voor de klas staat. Dat stelt de Algemene Onderwijsbond (AOb), die zich baseert op een data-analyse van het Onderwijsblad.

Beeld BELGA

De data-analyse is uitgevoerd met gegevens van de website Vensters VO, waar scholen de bevoegdheid van leerkrachten moeten registreren. Hieruit blijkt dat zes op de tien scholen dat niet doen.

'Het ministerie heeft afgesproken met scholenvereniging VO-raad dat ze transparant zijn over het aantal leraren dat onbevoegd voor de klas staat, maar veel scholen leveren de gegevens niet', aldus een AOb-woordvoerster. 'Van een arts wil je weten of hij de juiste diploma's heeft. Bij leerkrachten is dat net zo'.

De bond vindt dat het ministerie van onderwijs scholen moet verplichten de informatie inzichtelijk te maken, aangezien ouders het recht hebben om te weten of hun kinderen onderwijs krijgen van gekwalificeerde leerkrachten.

De AOb is er niet blij mee dat leraren onbevoegd voor de klas staan, maar erkent dat het soms ook niet anders kan. 'Het alternatief is dat sommige scholen geen wiskunde of Duits aanbieden. Dat kan niet', zegt voorzitter Walter Dresscher. 'We vinden wel dat deze collega's door hun werkgever in staat moeten worden gesteld in twee jaar tijd hun bevoegdheid te halen en dat vooraf vast staat dat ze een vast contract krijgen zodra ze aan die eis hebben voldaan.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden