Scholen gedwongen aangewezen op dure uitzendbureaus

Tot wel 100.000 euro kost een leerkracht via een uitzendbureau per jaar. Scholen willen het liefst niet met ze werken, maar 315 openstaande Amsterdamse vacatures in het basisonderwijs laat ze nauwelijks keuze.

Lorianne van Gelder
null Beeld anp
Beeld anp

Joke Middelbeek gaat het niet meer doen, leraren inhuren via een uitzendbureau. Ook al staan er nog zeven vacatures open op de 15 scholen die onder haar bestuur STWT vallen. Het geld is op. "Ik heb afgelopen jaar bijna 7 ton meer uitgegeven aan extern personeel dan begroot, dat wil ik niet meer."

Het lerarentekort in het basisonderwijs in Amsterdam is enorm. Op dit moment zijn er nog ruim 300 onvervulde banen. Uitzend- en detacheringsbureaus spelen al jaren een rol in het regelen van invallers, maar sinds het lerarentekort grijpen scholen steeds vaker naar de bureaus om ook vacatures op te vullen.

100.000 euro per jaar
Dat is duur. Een leerkracht voltijds in dienst nemen is ongeveer 60.000 euro per jaar, een gedetacheerde leerkracht kost 100.000 euro per jaar. "Reken maar na hoe snel dat gaat, je budget gaat er zo veel sneller doorheen," zegt Middelbeek.

Op meer scholen in de Randstad speelt dat probleem. Stichting Christelijk Onderwijs Haaglanden (SCOH), met 39 basisscholen in en rondom Den Haag, zegt in Trouw inmiddels 4,5 miljoen euro kwijt te zijn aan uitzendbureaus. Dat was in 2012 nog twee miljoen.

Bonus of leaseauto
Sommige leraren profiteren van hun nieuw gevonden marktwaarde. Sommigen nemen ontslag bij hun eigen school en laten zich als ZZP'er weer inhuren, ziet Middelbeek. Of ze laten zich via uitzendbureaus vertegenwoordigen. Daar lijken de voorwaarden aantrekkelijk: instappen in een hoge schaal, soms een bonus of leaseauto.

Middelbeek vindt het kortzichtig. "Op korte termijn verdien je veel, je hebt geen verantwoordelijkheid voor de klas, maar op lange termijn, merk je dat je nergens bij hoort."

In zo'n constructie bouwt een juf of meester meestal ook geen pensioen op en is een vast contract krijgen lastig, want als een school een uitzendleraar in dienst wil nemen, betaalt die tot 7500 euro aan bemiddelingskosten. Scholen kunnen dat niet altijd opbrengen.

Contactverzoeken
Detacheringsbureaus benaderen veel jonge leerkrachten via LinkedIn. Jan Baan (36), een dag per week leerkracht in groep 4 bij basisschool de Polsstok in Zuidoost, ziet regelmatig contactverzoeken via de sociale mediasite voorbij komen. Hij negeert ze. "Ik ben blij waar ik zit." Bijzonderwijs, het schoolbestuur waar zijn school onder valt is een eigen wervingscampagne begonnen om leraren te werven.

Debbie den Breejen (50), leerkracht van groep 5 op basisschool De Achthoek, begint zich steeds meer te ergeren aan de collega's die via uitzendbureaus aan de slag gaan. "Het tekort is nog nooit zo groot geweest en door de bedragen die bureaus rekenen gaat er veel geld verloren. Ik roep al mijn collega's op niet met de bureaus te werken."

Golddiggers
De bureaus liggen al langer onder vuur. Over Dit is Wijs - een uitzendbureau dat zijinstromers een eenjarige pabo-opleiding biedt - werden zelfs kamervragen gesteld. Andere bureaus willen niet reageren op dit artikel 'vanwege de gevoeligheid van het onderwerp.'

Middelbeek, ook voorzitter van het breed bestuurlijk overleg (bbo) van basisschoolbesturen, benadrukt dat er jaren goed is zaken gedaan met uitzendbureaus, maar dat er sinds het tekort 'golddiggers' op de markt zijn, die hoge tarieven vragen en niet altijd leveren wat wordt gevraagd. Bovendien merkt ze dat de bureaus ook niet meer aan de vraag kunnen voldoen. "De vijver leraren is op."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden