Schuim

Schitterende grijsaards, die hebben dingen meegemaakt

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: Velvet Underground avond.

Hans van der Beek
Carol van Dijk (Bettie Serveert) en The Tambles, de Velvet Undergroundtributeband van de avond. Lekker Beeld Schuim
Carol van Dijk (Bettie Serveert) en The Tambles, de Velvet Undergroundtributeband van de avond. LekkerBeeld Schuim

Met Velvet Underground heb ik niet zo veel. Zo oud ben ik ook weer niet en bovendien heb ik nooit lsd gebruikt.

Maar fascinerende band verder, fascinerende tijd ook. Andy Warhol, The Factory en bij Nico moet ik altijd denken aan een favoriete uitspraak van mijn katholieke moeder zaliger: "Een doodzonde waard."

In Paradiso hebben ze er een hele avond van gemaakt. Eerst de film Nico, 1988 en daarna spelen Carol van Dijk, die van Bettie Serveert, & The Tambles allemaal Velvet ­Undergroundnummers. Bettie is dan Nico.

De grote zaal van Paradiso staat vol stoeltjes, de poptempel is vanavond tevens bioscoop. Om me heen schitterende grijsaards. Die hebben dingen meegemaakt.

Ik heb nog even tijd en in het rookhok zie ik twee werkelijk schitterende exemplaren. Ik vraag hen of ze op de foto willen voor deze VU-avond.

Man: "Nico? Is ze hier? Ze is dood, toch?"

Ze zijn hier voor een optreden in de bovenzaal en ik neem beleefd afscheid. Dan: "Nico. Die heb ik nog zien optreden. In het voorprogramma van The Birds. Ver-schrik-ke-lijk."

Iedereen kent dat wel. Je bent al op weg elders, in gedachten, fysiek kan ook, en opeens hoor je iets waarop maar één vraag past: "Oooo?"

The Birds speelden in het Concertgebouw, het moet rond 1970 zijn geweest, dat is vast op te zoeken, en Wim Pelt kwam helemaal van Heerlen naar Amsterdam. Liftend natuurlijk. "Er hing een bordje met 'Verboden te roken', maar je werd al stoned zonder zelf een joint op te steken."

Die goede oude tijd.

The Birds zelf waren fantastisch, dat wil Pelt graag nog eens benadrukken. Een jointje draaiend: "Maar Nico was echt een ramp. Met haar harmonium."

Excuus?

"Dat is een eenvoudig kerkorgel."

Host Kevin Brouwer opent de avond. Hij vertelt dat Nico in april 1987 voor het laatst optrad in Paradiso. Dat is dan meteen de aanleiding van deze avond.

"Zijn er diehard Nicofans in de zaal?" vraagt hij.

Matig, matig.

Schuimverslaggever Hans van der Beek Beeld Linda Stulic
Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic

"En van Velvet Underground?"

Al een hoop meer.

Laatste vraag: "Is er hier iemand die een optreden van haar heeft meegemaakt?"

Iemand: "Ja! Ze liep weg. Chagrijnig."

Daarna vertelt Peter Bruyn over de mythische figuur Nico. Ze liep de kleedkamer van Bob Dylan binnen en die vroeg haar meteen mee voor een weekje Griekenland. Daar schreef hij een lied voor haar dat ­later door meerdere muzes werd geclaimd.

Ze liep ook de kleedkamer van de Rolling Stones binnen, weer niemand die haar tegenhield, en wandelde met Brian Jones naar buiten. Andy Warhol zag in Lou Reed geen frontman. Liever Nico.

Daarna: matige film, topband, prima avond.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat Velvet Underground avond
Waar Paradiso, Weteringschans
Wie Carol van Dijk, Peter Bruyn, Kevin Brouwer, Tessa Jansen, Tim Knol, Inge Ipenburg, Manon de Weerd, Wim Pelt
Wanneer maandag 16 april, 19.45 tot 24.00 uur

Drank en spijs **
Sfeer ***
Hans is toch meer van de generatie Suzi Quatro

Popjournalist Peter Bruyn, auteur van De Plaat die Rock Volwassen Maakte, over de Velvet Underground: 'Haar beste biografie begint met de zin: 'Nico was a born a liar'' Beeld Schuim
Popjournalist Peter Bruyn, auteur van De Plaat die Rock Volwassen Maakte, over de Velvet Underground: 'Haar beste biografie begint met de zin: 'Nico was a born a liar''Beeld Schuim
Manon de Weerd (Cinemien), actrice/schrijfster Inge Ipenburg en stylist Pieter van Loon. Niet te jong, Pieter? 'Nee, ik ben groot fan van Nico' Beeld Schuim
Manon de Weerd (Cinemien), actrice/schrijfster Inge Ipenburg en stylist Pieter van Loon. Niet te jong, Pieter? 'Nee, ik ben groot fan van Nico'Beeld Schuim
Organisator Tessa Jansen en host Kevin Brouwer. 'Zijn er diehard Nicofans in de zaal?' Beeld Schuim
Organisator Tessa Jansen en host Kevin Brouwer. 'Zijn er diehard Nicofans in de zaal?'Beeld Schuim
Down memory lane. IT-bedrijfeigenaar André Schelleman en Sonja Guinand ('Zo veel, man. Zo veel.') Beeld Schuim
Down memory lane. IT-bedrijfeigenaar André Schelleman en Sonja Guinand ('Zo veel, man. Zo veel.')Beeld Schuim
Wim Pelt ('Leraar. Maatschappijleer natuurlijk.') en oud-verpleegkundige Willemijn Last. Pelt zag Nico optreden. Een ramp Beeld Schuim
Wim Pelt ('Leraar. Maatschappijleer natuurlijk.') en oud-verpleegkundige Willemijn Last. Pelt zag Nico optreden. Een rampBeeld Schuim

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden