Schippers ziet niets in boycot Paralympics Sotsji

Terwijl Rusland de pantserwagens langs de Russische kant van de Krim stationeert en de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague de situatie op het schiereiland 'de grootste crisis van de 21e eeuw' noemt, ziet minister Edith Schippers (Sport) vooralsnog geen reden om niet naar de Paralympische Spelen in Sotsji af te reizen. Dat liet een woordvoerder van de bewindsvrouw vandaag weten.

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid en Welzijn Beeld anp
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid en WelzijnBeeld anp

'Minister Schippers houdt de internationale ontwikkelingen scherp in de gaten en kan onder invloed daarvan haar plannen om de Spelen bij te wonen nog wijzigen', aldus de woordvoerder. Verder wilde hij er niets over zeggen.

Ook prinses Margriet en haar man Pieter van Vollenhoven gaan in principe 'gewoon' naar Sotsji voor de Paralympics. 'De prinses en de heer Van Vollenhoven zijn immers voor de sporters in Sotsji, de prinses is lid van het erebestuur van het Internationaal Paralympisch Comité. De Nederlandse regering volgt de ontwikkelingen vanzelfsprekend op de voet', zo liet de RVD desgevraagd weten.

Boycot niet uitgesloten
Regeringspartijen VVD en PvdA sluiten niet uit dat Schippers alsnog niet afreist naar Sotsji. VVD-Kamerlid Han ten Broeke wil eerst de bijeenkomst van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken afwachten. Ook Kamerlid Michiel Servaes (PvdA) hamert op een gemeenschappelijk Europees standpunt. Hij kan het zich goed voorstellen dat de Europese ministers besluiten geen bewindslieden naar de Paralympics te sturen.

De Britten wachten niet op een gezamenlijk Europees standpunt. Volgens de Britse premier David Cameron is de situatie ernstig genoeg om zijn ministersploeg niet naar Sotsji te sturen. 'De premier is zeer bezorgd over de gebeurtenissen in Oekraïne en is vastberaden er alles aan te doen om de situatie te de-escaleren'. Ten Broeke vindt het 'jammer' dat de Britten deze stap al aankondigden. Volgens hem ben je het 'krachtigst' als de EU-landen samen optreden.

Zware delegatie
Voor Schippers is er vooralsnog geen reden voor een boycot. Het kabinet deed dat eerder tijdens de Olympische Winterspelen ook niet toen het met een, volgens critici, te zware delegatie naar Sotsji afreisde. Vanwege de zorgelijke mensenrechtensituatie voor de LGBT-gemeenschap in Rusland, vonden velen dat Nederland met de delegatie waarin premier Rutte, koning Willem-Alexander, koningin Máxima en minister Schippers (Sport) vertegenwoordigd waren een verkeerd signaal af zou geven.

Premier Rutte verdedigde de zware delegatie destijds: 'Met thuisblijven had ik misschien schone handen gehad, maar was ik zeker niet effectief geweest.' Schippers herhaalde twee weken geleden dat Nederland bewust voor een zware delegatie koos. 'Je kunt ook wegblijven en heel stoer gaan lopen boycotten, en dat niemand precies in de gaten heeft dat je aan het boycotten bent, maar ik geloof meer in de dialoog. Rutte heeft als enige leider drie kwartier met Poetin gepraat en is ook met mensenrechtenorganisaties in gesprek gegaan.'

De Paralympics gaan vrijdag van start.

President Poetin en koning Willem-Alexander en koningin Maxima drinken een biertje in het Holland Heineken huis tijdens de Olympische Winterspelen in Sotsji Beeld afp
President Poetin en koning Willem-Alexander en koningin Maxima drinken een biertje in het Holland Heineken huis tijdens de Olympische Winterspelen in SotsjiBeeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden