Update

Schippers zegt 1 miljard te besparen met nieuwe zorgdeal

De uitgaven in de zorg groeien de komende jaren minder hard. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft becijferd dat zij vanaf 2015 structureel ongeveer 1 miljard euro minder hoeft uit te geven nu onderhandelingen over de zorguitgaven positief zijn afgerond, zo maakte het ministerie van VWS dinsdag bekend.

Edith SchippersBeeld ANP

Afgesproken is dat de zorguitgaven in 2014 nog 1,5 procent mogen stijgen, vanaf 2015 wordt dat 1 procent. In het regeerakkoord was 2 procent groei afgesproken. Alleen de huisartsen mogen meer groeien als zij patiënten behandelen die anders bij de duurdere specialist zouden zijn beland.

Duidelijkheid
Verder wordt de in het regeerakkoord afgesproken versobering (met 1,5 miljard euro) van het basispakket aangepast. Artsen worden strikter met het verstrekken van verzekerde zorg, waardoor er nog maar voor 300 miljoen euro op het basispakket hoeft worden bespaard. Schippers vroeg betrokkenen eerder al mee te denken hoe dat zou kunnen en ze betrekt de binnengekomen reacties bij het uitwerken van de maatregel.

Inzet is verder dat het voor patiënten duidelijker moet worden welke zorg wel en niet wordt vergoed, en welke tand- of huisarts wel of geen contract heeft met hun zorgverzekeraar. Afgesproken is ook dat de zogeheten restitutiepolis die een verzekerde meer keuzevrijheid biedt, blijft bestaan in het basispakket.

Volgens André Rouvoet, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland, zijn de verzekerden zo veel mogelijk ontzien bij de nieuwe zorgdeal. 'Een verdere verkleining van het basispakket is voorkomen, waardoor iedereen verzekerd blijft van een breed pakket aan zorg.' Het Landelijk Platform GGz reageert ook positief. Het zegt verheugd te zijn 'dat de rekening van de bezuiniging in de ggz niet bij de patiënt wordt neergelegd. Er komen geen ingrijpende maatregelen in het verzekerde pakket.'

VVD en PvdA vinden de afspraken goed nieuws. SP en GroenLinks betreuren het echter dat er geen afspraken zijn gemaakt om een grens te stellen aan de inkomens van goed verdienende medisch specialisten.

Onderhandelingen
De minister onderhandelde de afgelopen tijd met ziekenhuizen, medisch specialisten, huisartsen, geestelijke gezondheidszorg, zorgverzekeraars en patiëntenorganisaties. Alle organisaties leggen de afspraken positief voor aan hun achterban.

De minister sloot al eerder akkoorden om de stijgende zorguitgaven te beheersen. Eerder dit jaar bleek dat de overheid voor het eerst minder geld voor de zorg uitgaf dan begroot. In 2012 was er nog een tegenvaller van 1,1 miljard euro. Nu bleek er bij de voorjaarsnota 100 miljoen euro over te zijn, onder meer omdat verzekeraars tegen scherpe prijzen zorg inkopen en onverklaarbare verschillen tussen behandelingen van ziekenhuizen zijn

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden