Schippers wil gewoon door met nieuwe EPD

Ondanks de vele vragen die er zijn over het opslaan van medische gegevens in het nieuwe Landelijk Schakelpunt (LSP, voorheen het EPD) voelt minister Edith Schippers (Volksgezondheid) er niets voor om pas op de plaats te maken met het nieuwe systeem.

redactie
Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) Beeld ANP
Minister Edith Schippers (Volksgezondheid)Beeld ANP

Schippers stelde dat de onduidelijkheid rond het LSP eigenlijk geldt voor alle elektronische systemen. Volgens de bewindsvrouw is het een illusie is te denken dat uitwisseling van medische gegevens via de andere systemen wel veilig is. 'We hebben nu een huifkar, ik hoop naar een Opel te gaan en ooit bij een Rolls Royce te eindigen', aldus de bewindsvrouw.

Het LSP kan wat haar betreft per 1 januari gewoon verder in Twente en Nijmegen, hoewel er daar wel minder mensen aan meedoen. Het College Bescherming Persoonsgegevens bepaalde onlangs dat alleen medische gegevens via het LSP mogen worden uitgewisseld als een patiënt daar vooraf toestemming voor heeft gegeven. Daardoor moet nu iedereen worden verwijderd uit het schakelpunt en mag iemand pas weer worden toegevoegd als die persoon daarvoor opnieuw toestemming heeft gegeven. Per 1 januari gaan er daardoor 7 miljoen Nederlanders uit het systeem.

Via het LSP wisselen huisartsen, huisartsposten en apotheken medische informatie van patiënten uit. Onder meer SP en PVV hebben grote twijfels over de veiligheid van het nieuwe systeem en vrezen dat hackers ervoor kunnen zorgen dat medische gegevens op straat komen te liggen.

Ook Schippers wil dat de gegevens zo veilig mogelijk worden uitgewisseld. Nog voor de kerst stuurt ze de Kamer het voorstel waarmee ze de regels rond beveiliging en privacy voor elektronische gegevensuitwisseling en bij het LSP wil aanscherpen. 'Zodra de wet is aangenomen, moet iedereen hieraan voldoen. Het LSP is een van de vele systemen dat nog niet landelijk werkt. Het is echt onmogelijk om het LSP, dat volgens het College Bescherming Persoonsgegevens voldoet en vooruitloopt op de nieuwe normen, uit de lucht te halen en andere systemen die nog niet aan de nieuwe eisen voldoen, te laten doorgaan.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden