Schippers: verzekeraars aan zet bij Ruwaard

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) zet geen stappen om het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse overeind te houden. Volgens Schippers zijn de zorgverzekeraars aan zet als overnamegesprekken niet lukken en toetst de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de financiële onderbouwing van plannen.

null Beeld ANP
Beeld ANP

De SP wil het ziekenhuis behouden, CDA, PVV, GroenLinks, PvdA en D66 vinden dat de bewoners op Voorne-Putten goede zorg moeten houden. De minister benadrukte donderdag in de Tweede Kamer dat de overheid pas als laatste aan zet is om cruciale zorg als de spoedeisende hulp en acute verloskunde overeind te houden. 'Pas als de verzekeraars echt te maken krijgen met overmacht, komt de overheid in beeld.'

Renkse Leijten (SP) vindt dat Schippers zich best meer in de discussie kan mengen, ook al omdat de bewindsvrouw er uiteindelijk misschien toch naar moet kijken. 'Dit is al een half jaar aan de gang en volgens de veiligheidsregio kan het gebied niet zonder dit ziekenhuis.'' Ook Hanke Bruins Slot (CDA) stelt dat het juist in dit gebied met veel zware industrie van belang is de spoedeisende hulp en acute verloskunde te behouden.

Volgens Schippers zit de inspectie erbovenop. 'De overheid kijkt niet weg, maar we moeten wachten op onze beurt, die hopelijk niet komt.'' Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis raakte in opspraak door een overklaarbaar hoog sterftecijfer op de afdeling cardiologie in 2010 en heeft het ook financieel moeilijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden