Schippers staat nieuwe test voor Downsyndroom toe

Zwangere vrouwen kunnen binnenkort in Nederland een nieuwe bloedtest laten uitvoeren waarmee onder meer het syndroom van Down kan worden opgespoord. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft dat besloten, in reactie op een positief advies van de Gezondheidsraad.

Redactie
De Gezondheidsraad adviseert de minister om een proef met deze prenatale DNA-test toe te staan voor vrouwen met een verhoogd risico. Beeld anp
De Gezondheidsraad adviseert de minister om een proef met deze prenatale DNA-test toe te staan voor vrouwen met een verhoogd risico.Beeld anp

De zogeheten NIPT-test wordt vanaf 1 april volgend jaar aangeboden bij acht universitaire medische centra als een vervolgscreening tijdens de zwangerschap. Vrouwen bij wie een verhoogd risico is vastgesteld op een baby met bijvoorbeeld Down, kunnen kiezen voor de NIPT als vervolgonderzoek, naast de nu al beschikbare vlokkentest of vruchtwaterpunctie.

De test wordt in eerste instantie voor twee jaar aangeboden. Daarna hakt Schippers op basis van een evaluatie de knoop door over definitieve toelating van de test als structureel onderdeel van de screening tijdens zwangerschap.

Geen risico op miskraam
Bij de test wordt bloed afgenomen bij de zwangere vrouw. Het DNA van de foetus dat hierin aanwezig is, wordt getest op chromosoomafwijkingen. In tegenstelling tot de vlokkentest en de vruchtwaterpunctie brengt de test geen risico op een miskraam met zich mee. Of de test ook vergoed gaat worden is nog niet zeker. Schippers heeft het College voor Zorgverzekeringen daarover om advies gevraagd.

Hoeveel de test precies gaat kosten is nog niet duidelijk. Volgens een woordvoerster van het ministerie gaat dat per ziekenhuis verschillen. Wel is duidelijk dat de NIPT-test goedkoper is dan de vlokkentest en de vruchtwaterpunctie. In België wordt de test door commerciële klinieken aangeboden voor rond de 500 euro.

Een aantal Nederlandse ziekenhuizen werkte eerder al zonder vergunning mee aan de test. Bloed werd hier afgenomen en naar België gestuurd voor onderzoek. Schippers floot de ziekenhuizen daar voor terug, omdat ze de test nog niet had goedgekeurd.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid). Beeld ANP
Minister Edith Schippers (Volksgezondheid).Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden