Schippers ook in nieuwe kabinet op Volksgezondheid

Een zekerheidje voor Mark Rutte: Edith Schippers is ook in het nieuwe kabinet de minister van Volksgezondheid.

Redactie
Minister Edith Schippers. Beeld ANP
Minister Edith Schippers.Beeld ANP

Schippers geldt als een vertrouweling van Rutte. Ze was vicefractievoorzitter toen Rutte de fractie leidde en voerde met hem onderhandelingen tijdens de kabinetsformatie in 2010. Schippers trad toe tot het gedoogkabinet met CDA en PVV. Als eerste daad hief Schippers het rookverbod voor kleine cafés op. Verder richtte zij zich vooral op het doelmatiger besteden van geld in de gezondheidszorg, onder meer door prestatieafspraken met verscheidene beroepsgroepen.

Edith Ingeborg Schippers werd op 25 augustus 1964 geboren in Utrecht. Ze woonde achtereenvolgens in Dordrecht, Wachtum (Drenthe - middelbare school in Coevorden), Leiden (studie politicologie), Den Haag, Lekkerkerk en nu in Baarn. Ze kent niet alleen Nederland in vele hoeken en gaten, maar heeft ook oog voor het internationale. Ze deed een post-hbo-opleiding tot Oost-Europaconsulent, een cursus Internationale Veiligheid aan het Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen Clingendael en bracht een paar maanden door aan de Jawaharlal Nehru University in Delhi (India).

In 2003 belandde ze in de Kamer, waar ze te maken kreeg met onder meer gezondheidszorg. Ze was in de jaren negentig al een paar jaar beleidsmedewerker van de partij op dit terrein geweest. In de tussentijd zette ze zich in voor werkgeversorganisatie VNO-NCW.

Schippers werd vicefractievoorzitter van de VVD-fractie in 2006 en bleef dat tot haar ministerschap in oktober 2010. Ze kende tot nu toe niet al te moeilijke momenten in het politieke debat, hoewel de discussie over de kosten van het binnenhalen van de Olympische Spelen haar wel een - verworpen - motie van wantrouwen opleverde. Ook een motie van wantrouwen vanwege het kabinetsbeleid rond de Q-koorts haalde het niet.

Echt schrikken in de vergaderzaal moest ze pas toen ze tijdens een debat bijna door een lamp uit het plafond getroffen werd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden