Schippers niet naar Paralympics Sotsji

Nederland stuurt geen regeringsdelegatie naar de Paralympics in Sotsji. Dat is vandaag na overleg besloten, meldt een woordvoerder van het departement van minister Edith Schippers (Sport). Zij zou samen met prinses Margriet en haar echtgenoot Pieter van Vollenhoven naar de Spelen gaan. Ook zij gaan niet.

null Beeld anp
Beeld anp

'De sporters blijven zolang hun veiligheid is gegarandeerd. Ook in deze situatie geldt dat we de internationale ontwikkelingen nauwlettend zullen blijven volgen', aldus de woordvoerder. De spanningen op het Oekraïense schiereiland de Krim, dat door de Russen wordt bezet, nemen met de minuut toe.

De Russische provocaties waren voor de Britse premier, David Cameron, voldoende om afgelopen weekend bekend te maken geen officiële delegatie naar Sotsji te sturen. Hij vond de situatie toen al ernstig genoeg om zijn ministers thuis te laten. Ook de Amerikanen zullen geen regeringsvertegenwoordigers afvaardigen.

Gezamenlijk besluit
Het besluit om geen delegatie te sturen is gezien de huidige ontwikkelingen voorstelbaar, maar opmerkelijk. Regeringspartijen VVD en PvdA drongen gisteren aan op een gezamenlijk Europees besluit. VVD-Kamerlid Han ten Broeke wilde de spoedoverleg van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken afwachten die gister plaatsvond. Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) zegt dat de boycot geen EU-standpunt is. Hij heeft er wel over gesproken met EU-buitenlandchef. Nu vindt Ten Broeke het besluit van Schippers 'verstandig, omdat Rusland het internationaal recht schendt'.

Zijn PvdA-collega Michiel Servaes vond het gister essentieel dat de diplomatieke druk op de Russische president Vladimir Poetin wordt opgevoerd. Donderdag komen de leiders van de EU-lidstaten bijeen op een extra top over de crisis. Daar zullen de 28 leiders overleggen over eventuele sancties tegen Rusland.

Dialoog
De crisis in Oekraïne lijkt voor het kabinet tot een punt gekomen waarop het dialoog niet meer zal werken. Premier Rutte reisde tijdens de Winterspelen met een, volgens critici, te zware delegatie naar Winterspelen af. Vanwege de zorgelijke mensenrechtensituatie voor de LGBT-gemeenschap in Rusland, vonden velen dat Nederland met de delegatie waarin premier Rutte, koning Willem-Alexander, koningin Máxima en minister Schippers (Sport) vertegenwoordigd waren een verkeerd signaal af zou geven.

Premier Rutte verdedigde de zware delegatie destijds: 'Met thuisblijven had ik misschien schone handen gehad, maar was ik zeker niet effectief geweest.' Schippers herhaalde twee weken geleden dat Nederland bewust voor een zware delegatie koos. 'Je kunt ook wegblijven en heel stoer gaan lopen boycotten, en dat niemand precies in de gaten heeft dat je aan het boycotten bent, maar ik geloof meer in de dialoog. Rutte heeft als enige leider drie kwartier met Poetin gepraat en is ook met mensenrechtenorganisaties in gesprek gegaan.'

Maar er is nu sprake van een andere situatie, aldus Schippers. In februari ging het over de verslechtering van de mensenrechten in Rusland en in het bijzonder de homorechten daar. Nu valt, op Europees grondgebied, de ene soevereine staat de andere soevereine staat binnen en dat is een schending van internationale verdragen, legde Schippers uit.

Premier Mark Rutte Beeld anp
Premier Mark RutteBeeld anp

NOC*NSF toont begrip
Sportkoepel NOC*NSF heeft begrip voor het besluit om niet naar de Paralympics af te reizen. 'Het is jammer, maar helaas is de situatie op dit moment zo. Voor een beslissing uit politieke overweging kunnen we alleen maar begrip hebben', aldus de woordvoerder van NOC*NSF.

Een deel van de sporters is inmiddels op de hoogte gebracht. 'Ze vinden het niet leuk, maar snappen het wel. Ze zijn zich vooral ook aan het voorbereiden op de wedstrijden. We houden het goed in de gaten, maar de situatie in Sotsji is rustig, veilig en goed georganiseerd'.

De openingsceremonie van de Paralympische Spelen is vrijdag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden