Schippers blijft erbij: timing zaak-Cees H. 'te toevallig'

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) blijft bij haar standpunt dat het geen toeval kan zijn dat de kwestie van het 'bonnetje' uit de Teevendeal tijdens twee verkiezingscampagnes is opgedoken. Ze moest zich vandaag in de Tweede Kamer verdedigen tijdens het vragenuur.

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid. Beeld anp
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid.Beeld anp

De timing is 'te toevallig', zei ze op vragen van D66. Ze wordt daarbij naar eigen zeggen gesteund door suggesties in de media die stellen dat er mogelijk gelekt of gestuurd is door het Openbaar Ministerie, het ministerie van Veiligheid en Justitie of de onderwereld.

Van een samenzwering wil ze niet spreken. 'Ik heb het woord complot niet in de mond genomen.' Andere 'nare incidenten' voor haar VVD zoals het vertrek van Kamerlid Mark Verheijen betrekt ze er niet bij, zei ze. Schippers bracht de verdenking dit weekeinde in een gesprek met de Telegraaf naar buiten. Ze is lid van het campagneteam van de VVD.

Kwestie
Het gaat om de schikking uit 2000 die toenmalig officier van justitie Fred Teeven sloot met drugscrimineel Cees H. De kwestie speelde vorig jaar tijdens de gemeenteraadsverkiezingen en onlangs kwam onlangs opnieuw in het nieuws. 'De timing is onwaarschijnlijk', meent Schippers. De zaak leidde tot de val van de VVD-bewindslieden Ivo Opstelten en Teeven.

De oppositie ziet het anders. We zijn al sinds maart 2014 met deze zaak bezig, aldus Magda Berndsen van D66. Als het kabinet beter had meegewerkt had de zaak volgens haar al veel eerder opgelost kunnen zijn.

Er komt een onafhankelijk onderzoek naar de Teevendeal. Wat betreft Schippers doet die commissie ook onderzoek naar de timing van de informatie die over de kwestie opdook.

Lees alles over de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de besturen van de waterschappen in ons dossier.

Doorzichtige strategie

De VVD kiest een wat al te doorzichtige campagnestrategie om de aandacht af te leiden van het eigen falen, schrijft chef politiek Raoul du Pré in zijn commentaar.

Voormalig staatssecretaris Fred Teeven van Justitie. Hij vertrok samen met minister Opstelten nadat die de Kamer verkeerd had geïnformeerd over een oude deal van justitie met drugscrimineel Cees H. Beeld ANP
Voormalig staatssecretaris Fred Teeven van Justitie. Hij vertrok samen met minister Opstelten nadat die de Kamer verkeerd had geïnformeerd over een oude deal van justitie met drugscrimineel Cees H.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden