Plus

'Schipholfonds is smeergeld voor gemeentes geworden'

Bewonersgroepen doen vandaag het Schipholfonds in de ban, dat miljoenen euro's aan omwonenden te vergeven heeft. 'Het is smeergeld voor gemeentes geworden.'

Herman Stil
De Oude Veiling in Aalsmeer, die met bijna acht ton uit het Schipholfonds wordt opgeknapt Beeld Google
De Oude Veiling in Aalsmeer, die met bijna acht ton uit het Schipholfonds wordt opgeknaptBeeld Google

De tien officiële bewonersgroepen die omwonenden van Schiphol vertegenwoordigen, boycotten ­donderdag uit protest de jaarlijkse uit­reiking van het Schipholfonds in Uithoorn.

Het fonds, beheerd door de stichting Leefomgeving Schiphol, is in 2008 opgezet in het kielzog van het omstreden Alders­akkoord over de groei van de luchthaven. Het moest de pijn van het groeiende Schiphol in de omgeving verzachten.

Schiphol, provincie Noord-Holland en het kabinet hebben er tot nu 60 miljoen euro ingestoken, waarvan 40 miljoen euro gemeenschapsgeld. Schiphol heeft tot nu 20 miljoen gedoneerd.

Een deel van dat geld is bedoeld voor individuele bewoners onder de vliegroutes, die zich kunnen laten uitkopen of hun huis verder tegen herrie kunnen isoleren. Daarnaast steunt het fonds projecten die de leefbaarheid in dorpen en steden rondom Schiphol moeten vergroten.

Smeergeldmachine
Maar volgens de bewonersvertegenwoordigers is het Schipholfonds een smeergeldmachine geworden waarmee Schiphol en de provincie steun van kritische gemeentes kopen. Voor individuele noodkreten zou geen geld meer zijn.

"Het geld gaat alleen nog naar overheids­projecten," zegt Matt Poelmans namens de bewonersgroepen. "De stichting vindt blijkbaar dat bewoners lang genoeg de tijd hebben gehad om hun aanvragen in te dienen. Het geld dat eigenlijk is bedoeld om het leed van omwonenden te verzachten, gaat nu naar projecten die gewoon tot de taken van gemeentes behoren."

Zo gaf het Schipholfonds in 2016 5 miljoen euro uit aan de plantsoenen en bestrating in de Amstelveense studentenwijk Uilenstede - die pal onder de Bulderbaan ligt.

Haarlemmermeer hoopt nu op een bijdrage om dorpshuizen open te houden en Haarlemmerliede rekent op miljoenen voor een opknapbeurt van Spaarndam.

"Zulke projecten behoren helemaal niet met Schipholgeld te worden betaald," meent Poelmans, "maar gewoon uit de gemeentebegroting. Zeker niet als daardoor bewoners in de kou blijven staan."

Weerstand afkopen
Volgens de bewonersgroepen zijn het Schiphol en Noord-Holland die achter de schermen bepalen waar het geld heen gaat. "Die twee kopen weerstand af. Het is gewoon zwijggeld voor gemeenten."

Zo wordt momenteel in de weerspannige gemeente Aalsmeer met bijna acht ton uit het fonds de Oude Veiling van het bloemendorp deels verbouwd tot een 'woonkamer voor Aalsmeerders'.

De bewonersboycot past in de steeds groter wordende scheuren in het Schipholoverleg tussen overheden, luchtvaartsector en bewonersgroepen.

Deze krant beschreef zaterdag felle ruzies binnen de Omgevingsraad Schiphol van Hans Alders, waar dezelfde bewonersvertegenwoordigers pal tegenover de provincie en een aantal gemeenten staan. Maar er is ook tussen de bewonersgroepen onderling ruzie.

Struikelblok zijn overheidsplannen voor duizenden nieuwbouwwoningen rondom Schiphol. Toekomstige bewoners daarvan moeten tekenen dat ze niet zullen klagen over het vliegverkeer. "Dus vinden provincie en Schiphol het ook niet meer nodig om via het Schipholfonds geld aan bewoners beschikbaar te stellen. Als je niet mag klagen, mag je ook niet claimen."

60.000.000

Schiphol, provincie Noord-Holland en rijk hebben tot nu 60 miljoen euro in het Schipholfonds gestoken.

"Dat noemen ze complottheorieën, toch?" rea­geert de kribbige voorzitter Bernt Schneiders van de stichting Leefomgeving Schiphol. "Ik begrijp gewoon niet waar ze dat vandaan halen. We blijven individuele gevallen steunen. We hebben de voorwaarden voor isolatie onlangs zelfs nog opgerekt."

'Onbegrijpelijk negatief'
Volgens de oud-burgemeester van Haarlem is de bewonerskritiek 'onjuist, onredelijk en onbegrijpelijk negatief'. "Ál onze projecten zijn aangedragen door bewoners, niet door ons, niet door Schiphol, niet door gemeenten."

"Het zijn geen gewone overheidstaken, maar initiatieven die de gemeenschap versterken. Wij geven daar een duwtje bij. En gemeentes moeten ook bijdragen."

Bewonersgroepen lijken vooral bang invloed te verliezen nu minister Cora van Nieuwenhuizen van Luchtvaart vorige week aankondigde het Schipholoverleg op de schop te gaan nemen.

Maar Schneiders is niet van plan de protesterende bewonersgroepen meer invloed te geven in het Schipholfonds. "Ze eisen tamelijk arrogant een bestuurszetel in de stichting. Dat kan helemaal niet, we zijn onafhankelijk. Vervolgens weigeren ze te praten over andere manieren om betrokken te worden."

De uitreiking in Uithoorn zou vandaag gewoon doorgaan. "In aanwezigheid van veel bewoners, overigens. Want welke omwonenden deze groeperingen vertegenwoordigen, is mij niet helemaal duidelijk."

Naast het fonds van stichting Leefomgeving Schiphol is er ook het
Schipholfonds van de luchthaven zelf, dat amateursport in de regio
sponsort. Dat staat buiten de ruzie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden