Schiphol wordt Europa's grootste algenproducent

Foto ANP

AMSTERDAM - De luchthaven Schiphol wordt de grootste algenproducent van Europa. Volgend voorjaar moeten bassins van in totaal vijf hectare klaar zijn. Die leveren jaarlijks ongeveer 150 ton droge algen op.

Een proef met algenkweek is zo succesvol dat de luchthaven Schiphol en het bedrijf AquaPhyto nu maar liefst vijf hectare wil inrichten als algenbad. ''Ons proefbad is 125 bij 10 meter ofwel 1250 m2. We willen naar 50.000 m2. Met de gemeente Haarlemmermeer zijn we in overleg waar dat kan op het luchthaventerrein'', kondigt Schipholdirecteur Ad Rutten aan.

''De verwachting is dat de baden jaarlijks 150 ton droge algen opleveren. Dat is heel veel. Schiphol is daarmee meteen de grootste algenproducent van Europa'', benadrukt Rene Jongbloed van AquaPhyto. ''Die droge algen kunnen we verkopen voor de veevoederindustrie, omdat er veel eiwitten inzitten. Maar mogelijk is de kwaliteit hoogwaardiger en kan het voor andere doeleinden worden verkocht.'' Eerder was al bekend dat kwekers van blauwe hortensia's graag de algen van Schiphol afnemen vanwege het hoge ijzergehalte dat nodig is om de van oorsprong roze hortensia's blauw te kleuren.

De vijf hectare aan baden, ruim 7,5 voetbalveld, is groot genoeg om jaarlijks al het regen- en smeltwater met daarin de stof glycol te verwerken. Glycol wordt op de luchthaven gebruikt om de bewegende delen van vliegtuigen (vleugels en de staart) ijsvrij te houden. Op zich breekt glycol op een natuurlijke wijze af, alleen kost dat veel zuurstof. In het verleden dreven vissen daardoor op hun rug in de sloten en kreeg Schiphol forse boetes van het Hoogheemraadschap.

Tegenwoordig worden de restanten van glycol op de platforms opgevangen. Met jaarlijks ruim duizend tankwagens wordt het vervuilde water naar zuiveringsbedrijven gebracht. ''Straks is dat niet meer nodig wanneer we genoeg algenbassins hebben. Wanneer het buiten al zeven graden is, gaan de algen groeien'', legt Jongbloed uit. Hoeveel geld hierin wordt gestoken willen de partijen nog niet zeggen. Wel is het financieel en milieutechnisch beter dan verwerken door afvalbedrijven. (FRANS VAN DEN BERG)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden