'Schiphol wil van easyjet af'

Easyjetdames verlokken de reiziger op Schiphol. Foto ANP/Foto Frank van Beek Beeld
Easyjetdames verlokken de reiziger op Schiphol. Foto ANP/Foto Frank van Beek

SCHIPHOL - De Britse prijsvechter easyJet zal zich met hand en tand verzetten tegen een mogelijk gedwongen vertrek van luchthaven Schiphol. Het bedrijf wil daarvoor desnoods juridische middelen inzetten, zei operationeel directeur Cor Vrieswijk donderdag.

EasyJet zegt het gevoel te hebben dat Schiphol uit is op een vertrek van de luchtvaartmaatschappij. De commissie-Alders adviseerde onlangs aan de overheid om jaarlijks 70.000 vluchten naar regionale luchthavens te verplaatsen. Vooral charter- en lowcostmaatschappijen zouden moeten verkassen zodat de Schiphol een belangrijke luchthaven blijft voor de grote Europese en internationale luchtvaartmaatschappijen. Voor easyJet, toch de nummer twee op de luchthaven, zou daarmee geen plaats zijn.

''EasyJet is geen vakantievervoerder. Schiphol is daarom voor ons erg belangrijk, ook voor onze zakelijke passagiers'', aldus Vrieswijk.'' Volgens easyJet danst Schiphol vooral naar de pijpen van zijn belangrijkste klant, Air France-KLM. Dankzij het recent gesloten verbond met de luchthaven van Parijs dreigt volgens de prijsvechter uitbreiding van de ''monopoliemacht'' van de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij. Vrieswijk: ''Schiphol wil er graag zijn voor luchtvaartmaatschappijen die de luchthaven als basis hebben, maar feitelijk is dat er maar één.''

EasyJet zegt wel te kijken naar eventuele verplaatsing van eigen vluchten naar Lelystad, zoals Alders voorstelt, maar dit zal niet betekenen dat de maatschappij Schiphol helemaal verlaat. Bovendien is luchthaven Lelystad toekomstmuziek, zo benadrukt Vrieswijk. ''Ik geloof dat er nu niet eens een bus stopt.''

EasyJet hoopt door ''veel herrie'' te maken dat de politiek Schiphol tot de orde roept. Het bedrijf heeft ook een klacht bij concurrentiewaakhond NMa neergelegd over de tarieven die de luchthaven hanteert. Volgens de Britse prijsvechter maakt Schiphol zich schuldig aan discriminatie door passagiers die vanuit Nederland vertrekken twee keer zoveel te laten betalen aan toeslagen als reizigers die op de luchthaven overstappen. Dit beleid zou vooral Air France-KLM bevoordelen. (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden