Schiphol vraagt meer

SCHIPHOL - Schiphol gaat zijn tarieven op 1 november gewoon verhogen, ondanks verzet van de luchtvaartmaatschappijen. Volgens het vliegveld zijn bezwaarmakers als Easyjet te laat.

Schiphol schroeft zijn tarieven flink op omdat de kosten voor dienstverlening en beveiliging sterk zijn gestegen. De maatschappijen, die de gestegen kosten zullen doorberekenen aan de passagiers, zijn woedend en eisen dat de prijsverhoging wordt teruggedraaid.

Easyjet maakte eerder bekend naar kartelwaakhond NMA te stappen. Maar volgens Schiphol is dat te laat. De termijn om bezwaar te maken liep 26 juni al af.

''Bij de NMA zijn geen aanvragen ingediend. Wij zullen de eerder vastgestelde tarieven dus per 1 november invoeren,'' aldus Schiphol in zijn halfjaarbericht.

Volgens de luchthaven is verhoging van havengelden en veiligheidstoeslagen onontkoombaar. Zo moest het vliegveld het afgelopen halfjaar, gedwongen door overheidsregels, aan veiligheid vijf miljoen euro meer uitgeven dan het terugkreeg uit toeslagen.

Vorig jaar draaide de NMA een tariefsverhoging wel terug, wat Schiphol het afgelopen halfjaar een flinke hap winst kostte - de nettowinst, slonk met een derde, naar 95,8 miljoen euro. De halfjaaromzet bij Schiphol steeg nog wel: 1,7 procent naar bijna 550 miljoen euro.

In de eerste helft van het jaar steeg het aantal reizigers op Schiphol ook nog met twee procent. Maar over het hele jaar houdt het bedrijf vast aan zijn voorspelling dat er geen groei zal optreden. Dat betekent dat in de tweede helft van het jaar het aantal reizigers zal slinken. Ook zal de winst lager uitvallen dan in 2007. (HET PAROOL)

Volgens het vliegveld zijn bezwaarmakers als Easyjet te laat. Foto EPA/Paul McErlaneq Beeld
Volgens het vliegveld zijn bezwaarmakers als Easyjet te laat. Foto EPA/Paul McErlaneq
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden