Plus

Schiphol test ‘buienradarapp’ voor vliegtuigen

Buienradar, maar dan voor vliegtuigen. Schiphol test deze week een app waarmee omwonenden zien hoeveel vliegtuigen er over hun huis komen.

Herman Stil
null Beeld ANP
Beeld ANP

Schiphol test de nieuwe vliegtuigvoorspelapp midden in de diepste crisis die de luchtvaart ooit heeft meegemaakt. Heel veel te voorspellen heeft Notifly nog niet. Maar in drukke tijden wil de luchthaven met de app omwonenden vertellen wat ze de komende 24 uur kunnen verwachten. Een van de klachten die Schiphol ontving is dat het vliegverkeer - en de bijbehorende hinder - zo onvoorspelbaar is.

Notifly doet op basis van data over eerder vliegverkeer voorspellingen wáár zal worden gevlogen en hoeveel vliegtuigen er op de locatie van de gebruiker zullen overkomen. Daarbij worden radardata over het vliegverkeer, informatie over wind en weer en de planning van luchtvaartmaatschappijen en luchtverkeersleiding gebruikt.

Herstellen van de relatie

De app maakt deel uit van de plannen die Schiphol heeft voor het beter informeren van omwonenden. “Het herstellen van de relatie met de omgeving moet doorgaan,” kondigde Schiphol-topman Dick Benschop eind vorig jaar al in deze krant aan. “Zoals met de Notifly-app, zodat je in het vervolg weet waar wordt gevlogen.”

Naast de voorspelling is in de app ook te zien welke banen er op Schiphol in gebruik zijn. Er wordt nog niet aangegeven welke vliegroutes daarbij horen, zodat omwonenden kunnen nu zien of ze vlieghinder kunnen verwachten. Ook de vliegtuigen zelf worden aangegeven, maar daarvoor zijn ook commerciële apps beschikbaar.

De app is nog in een openbare testversie. Zo kan nog niet worden teruggekeken, waardoor het nog niet is na te gaan hoeveel vliegtuigen er bijvoorbeeld ’s ochtends vroeg zijn overgekomen. Ook wordt nagedacht of er een mogelijkheid komt verder vooruit te kijken. Wel zit er al een link in naar klachtendienst BAS. Kunnen gebruikers meteen klagen over de herrie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden