Update

Schiphol sleept FNV voor de rechter om staking

Schiphol spant een kort geding aan tegen FNV om een 24-uursstaking door beveiligers op de luchthaven volgende week dinsdag te voorkomen.

ANP
null Beeld anp
Beeld anp

Dat heeft een woordvoerder van de vakbond laten weten. "We weten nog niet wanneer het is, maar we zien de rechtszaak met vertrouwen tegemoet."

De luchthaven liet eerder op de dag al weten dat er een juridische procedure werd voorbereid. "We willen al het mogelijke doen om te zorgen dat reizigers niet de dupe worden," zei een woordvoerder van de luchthaven.

De staking heeft volgens hem "verstrekkende gevolgen" voor luchtvaartmaatschappijen en zo'n 200.000 reizigers.

600 KLM-vluchten
Een 24-uursstaking door beveiligers zou consequenties hebben voor ongeveer zeshonderd vertrekkende vluchten van KLM, liet een woordvoerder eerder dinsdag weten.

De luchtvaartmaatschappij zet echter "alle zeilen bij" om passagiers in te lichten en om te boeken, mocht het tot een staking komen.

"We wachten af wat er gaat gebeuren en we kijken wat voor maatregelen we moeten nemen", aldus de KLM-zegsman.

Op Schiphol werken zo'n 4000 beveiligingsmedewerkers. Zij houden zich onder meer bezig met het controleren van mensen, bagage en goederen. De beveiligers staan los van de marechaussee op Schiphol.

Doorgezet
Volgens FNV worden de stakingen op Schiphol doorgezet, zei de woordvoerder eerder dinsdag. "Reizigers die dinsdag willen vertrekken zullen een dag eerder of later moeten gaan, of een ander alternatief zoeken. Binnenkomende vluchten en reizigers die op doorreis zijn zullen worden ontzien."

De staking heeft volgens Schiphol 'verstrekkende gevolgen' voor luchtvaartmaatschappijen en zo'n 200.000 reizigers. De vakbonden zeggen zich hiervan bewust te zijn. "Daarom kondigen we de actie ook ruim van tevoren aan. En laten we niet vergeten dat 0 procent loonsverhoging óók grote impact heeft, op ruim 30.000 beveiligers en hun gezinnen," aldus CNV.

Meer zekerheid
Beveiligers houden al weken op verschillende plekken in het land werkonderbrekingen voor een betere cao.

De acties begonnen op Schiphol en breidden zich daarna uit over de rest van het land. Zo werden er werkonderbrekingen gehouden in de VU Amsterdam, bij het ministerie van Defensie, bij MSD in Oss en in het UMC Maastricht.

De beveiligers eisen onder meer een loonsverhoging van 3 procent, gunstigere roosters en meer zekerheid. De loonsverhoging zou volgens de bonden dit jaar moeten ingaan. Werkgevers bieden echter pas voor volgend jaar een salarisverhoging aan.

De cao Particuliere Beveiliging geldt voor ongeveer 31.000 mensen.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden