Schiphol plaatst camera's voor toezicht nachtvluchten

Luchtverkeersleiding Nederland heeft camera's op Schiphol geplaatst om het verkeer van vliegtuigen op de platforms te kunnen volgen. Door de bouw van de nieuwe A-pier en terminal, kon een deel van de platforms niet meer vanuit de verkeerstoren worden gezien.

Herman Stil
null Beeld ANP
Beeld ANP

De maatregel maakt deel uit van een grote verbouwing van de honderd meter hoge verkeerstoren op de luchthaven. Die krijgt, om de groei van het vliegverkeer op te vangen, meer werkplekken.

De verbouwing vindt 's nachts plaats. Voor de begeleiding van het vliegverkeer wordt dan de oude toren gebruikt, maar die heeft maar beperkt zicht over de luchthaven.

Daardoor worden nu vaker nachtvluchten vanaf de Zwanenburgbaan uitgevoerd, waarbij langs die baan toezicht wordt gehouden omdat deze vanuit de oude toren niet geheel zichtbaar is. Sinds september is dat 38 nachten voorgekomen, met in totaal 304 landingen en achttien starts. Het merendeel van de nachtvluchten vindt als gewoonlijk plaats vanaf de Polderbaan en Kaagbaan.

Ophef nachtvluchten
Eerder ontstond ophef doordat de verkeersleiding de Aalsmeerbaan 's nachts wilde gaan gebruiken vanwege de problemen met de Zwanenburgbaan. Vooral die laatste mogelijkheid leidde tot ophef, omdat de vliegroutes van die baan laag over Aalsmeer voeren. Normaliter zijn nachtvluchten er dan ook verboden.

De gemeente Aalsmeer maakte tevergeefs bezwaar tegen de maatregel. Wel beloofde Luchtverkeersleiding Nederland er alles aan te doen om de baan in de nacht te mijden. Dat is vooralsnog gelukt. Tijdens de verbouwing is de Aalsmeerbaan nog niet voor nachtvluchten gebruikt.

Of dat zo blijft, hangt af van het weer. Eerder rekende Luchtverkeersleiding Nederland er op dat de Aalsmeerbaan twee tot vier nachten gebruikt zou worden in de verbouwingsperiode van negen maanden.

De werkzaamheden aan de verkeerstoren zijn mei volgend jaar klaar.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden