Schiphol naar rechter om acties beveiligers te verbieden

Schiphol stapt naar de rechter om de door vakbonden FNV en CNV aangekondigde werkonderbrekingen door beveiligers te verbieden tot 30 september.

Reizigers op Schiphol Beeld anp
Reizigers op SchipholBeeld anp

Volgens de luchthaven kunnen de acties in de drukke zomerperiode verstrekkende gevolgen hebben voor vluchten en passagiers. Zo zouden ze kunnen leiden tot onveilige situaties.

De afgelopen tien dagen legden beveiligers al herhaaldelijk het werk neer. Daarover had Schiphol speciaal afspraken gemaakt met de bonden. Zo mochten de werkonderbrekingen niet langer dan tien minuten duren.

Risico's
Ook zouden er geen acties plaatsvinden tijdens de drukste vertrekuren. De bonden hebben nu echter acties aangekondigd van 15 en 20 minuten. Ook verhogen zij de frequentie van drie naar vijf acties per dag. Schiphol vindt dit onacceptabel vanwege de veiligheidsrisico's.

Aanleiding van de werkonderbrekingen zijn de stukgelopen onderhandelingen over zowel de cao particuliere beveiliging als de cao voor G4S Aviation Security. Het gaat FNV en CNV niet alleen om meer loon voor de beveiligers, maar ook om verlaging van de werkdruk.

Langere rijen
FNV-bestuurder Tanja Schrijver zegt verbaasd te zijn dat Schiphol nu naar de rechter stapt. Volgens haar bleek afgelopen dagen dat de acties helemaal niet voor veel overlast zorgden op de luchthaven.

"We hebben continu gekeken of alles veilig verliep. Ik zie de uitspraak van de rechter dan ook met vertrouwen tegemoet.''

Door de acties kunnen wel langere rijen bij de security checks ontstaan, maar volgens Schrijver is de kans dat iemand hierdoor zijn vlucht mist erg klein. "Doorgaans hebben mensen daarna toch nog een uur om bij de gate te komen.''

De cao particuliere beveiliging geldt voor circa 31.000 beveiligers, onder wie de Schipholbeveiligers die werken bij Securitas T&A, Procheck International en I-Sec. Onder de cao voor G4S Aviation Security vallen ongeveer 1200 beveiligers.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden