Schiphol moet van Amsterdam worden

Volgens een advies van de commissie Ruimtelijke Ontwikkeling Luchthavens moet de macht van Schiphol op het gebied van ruimtelijke ordening gebroken worden. Foto GPD Beeld
Volgens een advies van de commissie Ruimtelijke Ontwikkeling Luchthavens moet de macht van Schiphol op het gebied van ruimtelijke ordening gebroken worden. Foto GPD

AMSTERDAM - Schiphol moet onderdeel worden van de gemeente Amsterdam. De groei van de luchthaven, nu Haarlemmermeer, kan daardoor beter worden geregeld. Dit advies, dat de commissie Ruimtelijke Ontwikkeling Luchthavens donderdag aan het kabinet gaf, kan in Haarlemmermeer op weinig bijval rekenen, maar Amsterdam zegt niet direct nee.

''Het is een onlogische oplossing,'' vindt wethouder Michel Bezuijen van Haarlemmermeer. ''We kunnen beter de bestaande samenwerking verbeteren.'' De provincie Noord-Holland ziet ook niets in het advies. ''Amsterdam kan niet regeren over Schiphol,'' zegt gedeputeerde Ton Hooijmaaiers.

Amsterdam wijst het voorstel evenwel 'niet op voorhand af.' ''Maar we moeten eerst praten met Noord-Holland en Haarlemmermeer,'' laat wethouder Maarten van Poelgeest, in wiens pakket de luchthaven zit, via zijn woordvoerder weten.

Volgens het advies moet de macht van Schiphol op het gebied van ruimtelijke ordening worden gebroken. Het vliegveld voert in feite zijn eigen grondbeleid, ook buiten het luchthaventerrein. De commissie wil het bedrijf gelijkstellen aan particuliere ontwikkelaars als Chipshol, waarmee al twintig jaar wordt geruzied.

Schiphol is verbaasd over het advies. ''Het idee dat wij buiten het luchthaventerrein grondbeleid bepalen, is onjuist.'' (HERMAN STIL)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden