Schiphol moet eerst veiliger om verder te groeien

De groei van Schiphol moet worden stilgelegd tot de veiligheid op en om de luchthaven weer op orde is. Dat stelt de Onderzoeksraad voor Veiligheid donderdag in een vernietigend rapport over de veiligheidssituatie.

De verkeerstoren van Schiphol is overvol Beeld anp
De verkeerstoren van Schiphol is overvolBeeld anp

'Een besluit over verdere groei van Schiphol kan pas worden genomen als de veiligheidsrisico's structureel zijn verminderd."

Volgens de raad komen de grenzen van een veilige afhandeling van het vliegverkeer in zicht. Het ontwerp van de luchthaven en de wijze waarop vliegverkeer wordt afgehandeld is volgens de raad zo complex, dat er struturele veiligheidsproblemen ontstaan.

Volgens de OVV zijn er geen aanwijzingen dat Schiphol momenteel onveilig is. Maar het aantal incidenten is zo groot, dat de veiligheid elk moment in gevaar kan komen.

De raad doelt daarbij op het grote aantal gevallen waarbij vliegtuigen in de lucht dichter bij elkaar komen dan is toegestaan en van de hoeveelheid incidenten waarbij toestellen elkaar, of voertuigen van het vliegveld te dicht naderen op de landingsbanen.

Ingewikkeld
Het ontwerp van de luchthaven, waarbij landingsbanen en de bijbehorende vliegroutes elkaar kruisen, werkt onveilige situaties in de hand. Ook werken de maatregelen die de afgelopen jaren zijn genomen om geluidshinder te voorkomen, onveilige situaties in de hand. Zo wordt voortdurend van banen en vliegroutes gewisseld, waardoor de kans op fouten toeneemt.

De werkdruk van verkeersleiders is echter hoog, ook omdat er een structureel tekort aan verkeerlsieders is en het aantal vluchten steeds verder groeit.

Weinig kennis
Het ontbreekt volgens de OVV ook aan een toezichthouder op het gebied van veiligheid. Dat zou het ministerie van Infrastructuur moeten zijn, maar die doet daar te weinig aan. De Inspectie Leefomgeving en Milieu van het ministerie heeft te weinig kennis en te weinig middelen om effectief toezicht te houden op de veiligheid.

Daarnaast werken Schiphol, Verkeersleiding en KLM, als grootste gebruiker van de luchthaven, onvoldoende met elkaar samen.

Zie ook: Schiphol en KLM willen groei luchthaven toch doorzetten

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden