Schiphol: minder winst door ecotaks

SCHIPHOL - Schiphol verwacht dit jaar geen daling van het aantal passagiers door invoering van de omstreden 'luchthavenbelasting'.De directie van het vliegveld zegt in zijn vandaag gepresenteerde jaarcijfers te verwachten dat het aantal passagiers 'niet of nauwelijks' zal toenemen. Wel denkt Schiphol dit jaar minder winst te maken door de belastingmaatregel.

Vanaf 1 juli moeten passagiers 11,25 tot 45 euro extra betalen. Volgens de reisbranche en de luchtvaartmaatschappijen zullen de passagiersaantallen tussen de 10 en 20 procent dalen. Tegen de kabinetsmaatregel zijn verschillende rechtszaken aangekondigd.

Nog voor de 'ecotaks' is ingevoerd, is Schiphol zijn status als vierde luchthaven van Europa kwijtgeraakt - een positie die het sinds de late jaren tachtig bezat. Het vliegveld is, ondanks een groei van het aantal passagiers tot 47 miljoen, ingehaald door Madrid.

Schiphol maakte vorig jaar ruim 40 procent minder winst: 316 miljoen euro. De daling was vooral het gevolg van een enorme belastingmeevaller in 2006. Als die niet wordt meegerekend zou de winst bijna 18 procent zijn gestegen. De omzet nam bijna 11 procent tot 1,2 miljard. Amsterdam kan, als aandeelhouder, 20,3 miljoen euro dividend tegemoet zien.

Schiphol haalt maar een kwart van zijn resultaat uit luchtvaartactiviteiten, de rest komt uit ondermeer vastgoed en winkels.

Grootgebruiker Air France-KLM maakte vandaag bekend in het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar ruim 39 procent minder winst gemaakt te hebben: 139 miljoen euro, ook veroorzaakt door eenmalige lasten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden