Update

Schiphol investeert 400 miljoen euro

© anp Beeld
© anp

SCHIPHOL - Schiphol voert zijn investeringen weer op. De luchthavengroep zal dit jaar vierhonderd miljoen euro in nieuwe werkzaamheden steken, ruim 150 miljoen meer dan in 2010.

Schiphol verbouwt dit jaar terminal 3 - de vertrekhal waarvan de meeste intercontinentale vluchten gebruik maken. Ook wordt het bagagesysteem, dat er voor zorgt dat koffers bij het juiste vliegtuig aankomen, verder worden uitgebreid.

Daarnaast gaat de luchthaven een nieuw hotel bouwen voor Hilton, dat het oude luchthavenhotel zal vervangen.

Schiphol, dat naast de eigen luchthaven ook de vliegvelden van Eindhoven, Rotterdam, Lelystad en in het buitenland onder meer een terminal op het New Yorkse vliegveld JFK uitbaat, heeft zich in 2010 duidelijk hersteld van de crisis in de luchtvaart. De luchthaven maakte vorig jaar 28 procent meer winst: 169 miljoen euro.

Het resultaat had nog hoger kunnen uitvallen, maar de IJslandse aswolk drukte de inkomsten twintig miljoen euro. De omzet groeide 2,3 procent naar 1180 miljoen euro.

De winststijging is goeddeels te danken aan het herstel van de passagierscijfers op de Nederlandse vliegvelden. Het aantal luchtreizigers groeide in 2010 4,5 procent tot 48,3 miljoen. Daarnaast werd op Schiphol bijna achttien procent meer vracht overgeslagen: 1,5 miljoen ton.

De passagiersgroei had nauwelijks effect op de inkomsten uit havengelden, die volgens Schiphol 'slechts' tien miljoen euro toenamen. Het vliegveldbedrijf moest vorig jaar onder druk van luchtvaartmaatschappijen afzien van een rigoureuze aanpassing van de tariefstructuur, waarbij reizigers die op Nederlandse vliegvelden overstappen meer luchthavengeld betalen. Momenteel loopt een onafhankelijk onderzoek naar de gevolgen van zo'n ingreep.

Schiphol haalde zijn inkomstensprong wel op een andere manier uit de passagiersgroei. De luchthaven profiteerde van de grotere uitgaven die al die reizigers op de luchthaven deden - van parkeren tot winkelen en versnaperen. Het vliegveld houdt aan elke uitgave geld over, wat tot een inkomstenstijging leidde van vijf procent tot 299 miljoen euro. Elke passagier gaf gemiddeld 15,84 euro uit op de luchthaven.

De luchthaven rondt dit jaar een forse sanering af. Van de personeelsreductie met een kwart is vorig jaar precies de helft gerealiseerd. In 2009 is het aantal arbeidsplaatsen al 5 procent afgenomen.

Daardoor bespaarde het luchthavenbedrijf vorig jaar 22 miljoen euro. De luchthaven wil zelf minder diensten uitvoeren die ook door derden gedaan kunnen worden. Daarentegen stegen de kosten voor uitbesteed werk 2,6 procent.

De gemeente Amsterdam, voor twintig procent eigenaar van Schiphol, kan ruim vijftien miljoen euro dividend tegemoet zien. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden